Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja

Sadnja 10 stabala za 10 godina udruge Zora

Najbolji način za obilježiti 10 godina rada je sadnja 10 drveća kojim će društvo imati dugoročnu korist :)

Udruga Zora, za nenasilje i ljudska prava, u rujnu 2013. godine proslavila je 10 godina aktivnog rada, te pokrenula kampanju "Kreatori promjena" kojom se želi što aktivnije uključiti sve građane/ke u kreiranje pozitivnih promjena u svojoj zajednici. U sklopu kampanje provodi se i akcija "Sadnja 10 stabala za 10 godina rada" te će se za svaku godinu aktivnog rada posaditi jedno stablo i to u mjestima u kojima se aktivno djelovalo.

 
Odabrano drveće je autohtono, jer se ovom gestom želi dotaknuti i problem siromaštva i gladi, ali i problem masovnog rušenja drveća u Međimurskoj županiji.
 
Osim što se stablo nalazi na logotipu Zore, sađenje stabala ima značajnu simboliku; korijenje simbolizira sjećanje na napredak i rezultate koje je Zora postigla u posljednjih 10 godina, dok samo stablo koje raste predstavlja budućnost koja se zajednički kreira.
 
Akcija je započela 25.11.2013. kada je prijepodne posađeno prvo drveće:
1 lipa ispred Osnovne škole Orehovica
1 lipa u dvorištu Općine Orehovica
 
Lipa je sveto slavensko drvo, često smatrano i simbolom mira, Mlado se lišće lipe može koristiti za prehranu kao salata, a cvjetovi za ljekoviti čaj. Osnovna škola Orehovica i Općina Orehovica bili su nam dragi partneri na nekoliko projekata.
 
Poslijepodne su bila posađena još 2 drveta, točnije:
1 jabuka Mašanka u dvorištu Područne škole Novo Selo Rok
1 jabuka Božićnica u dvorištu Područne škole Novo Selo Rok
Jabuke koje su odabrane su stare i otporne starinske vrste koje su se nekad često sadile u međimurskim voćnjacima.
Novo Selo Rok mjesto je rođenja dvije osnivačice udruge Zora, te mjesto u kojem je bilo sjedište udruge punih 8 godina.
 
Sadnice lipe dar su Rasadnika Iva Štefanec, a jabuke tvrtke Agromeđimurje.
 
Ovim izborom drveća u udruzi Zora želimo da kao i naš rad, ovo drveće ima još dugi utjecaj na buduće generacije u našoj lokalnoj zajednici.
Ideja je da stabla služe u edukativne svrhe, a jabuke i lipin čaj da budu i dodatak užini školskoj djeci. A sama edukacija je započela kod same sadnje, jer su se sadnje u OŠ Orehovica i I OŠ Čakovec napravile skupa s učenicima te škole. 
 
Jedna od osnivačica i zaposlenica udruge Zora, Silvija Kolar-Fodor, koja je ujedno i predsjednica udruge Biovrt - u skladu s prirodom i voditeljica edukacija iz područja biovrtlarstva, napravila je kratku prezentaciju kako se sadi drveće, te su joj u samoj sadnji pomogle ostale zaposlene udruge Zora, ravnatelji navedenih škola i sami učenici.
 
Sa sadnjom preostalih 6 drveća nastavlja se na proljeće 2014. godine.

sadnja drveca 25112013

Video sa same sadnje drveća kojim je Srce TV prikazao navedeni događaj možete pogledati ovdje:

 
Fotografije sa sadnje možete pogledati ovdje:
 
i na stranici Osnovne škole Orehovica:
 
Cilj kampanje "Kreatori promjena" je potaknuti ljude na aktivno djelovanje, a uz dizanje svijesti o problemima kojima se Zora bavi cilj je također prikupiti 10.000 kn. Prikupljeni novac upotrijebit će se za edukacije koje će se tijekom prve polovice 2014. godine provoditi u sklopu Edukacijskog centra udruge Zora za pripadnike/ce marginaliziranih skupina iz Međimurske županije (mladi, dugotrajno nezaposleni, žrtve obiteljskog nasilja, žene...).
 
Kampanju možete donirati ovdje
ili na žiro račun HR 84 2340 0091 1160 2329 3 (PBZ)
 
Video kampanje u kojem korisnici i korisnice pričaju na koji način su im Zorine edukacije promijenile život možete pogledati na Zorinom You tube kanalu ili pak direktno na linku http://youtu.be/Vf8qoowBe58
 
Kreiramo svijet u kojem živimo! 
Budi i ti promjena koju želiš vidjeti :)

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja