Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Sadnja 10 stabala za 10 godina udruge Zora

Najbolji način za obilježiti 10 godina rada je sadnja 10 drveća kojim će društvo imati dugoročnu korist :)

Udruga Zora, za nenasilje i ljudska prava, u rujnu 2013. godine proslavila je 10 godina aktivnog rada, te pokrenula kampanju "Kreatori promjena" kojom se želi što aktivnije uključiti sve građane/ke u kreiranje pozitivnih promjena u svojoj zajednici. U sklopu kampanje provodi se i akcija "Sadnja 10 stabala za 10 godina rada" te će se za svaku godinu aktivnog rada posaditi jedno stablo i to u mjestima u kojima se aktivno djelovalo.

 
Odabrano drveće je autohtono, jer se ovom gestom želi dotaknuti i problem siromaštva i gladi, ali i problem masovnog rušenja drveća u Međimurskoj županiji.
 
Osim što se stablo nalazi na logotipu Zore, sađenje stabala ima značajnu simboliku; korijenje simbolizira sjećanje na napredak i rezultate koje je Zora postigla u posljednjih 10 godina, dok samo stablo koje raste predstavlja budućnost koja se zajednički kreira.
 
Akcija je započela 25.11.2013. kada je prijepodne posađeno prvo drveće:
1 lipa ispred Osnovne škole Orehovica
1 lipa u dvorištu Općine Orehovica
 
Lipa je sveto slavensko drvo, često smatrano i simbolom mira, Mlado se lišće lipe može koristiti za prehranu kao salata, a cvjetovi za ljekoviti čaj. Osnovna škola Orehovica i Općina Orehovica bili su nam dragi partneri na nekoliko projekata.
 
Poslijepodne su bila posađena još 2 drveta, točnije:
1 jabuka Mašanka u dvorištu Područne škole Novo Selo Rok
1 jabuka Božićnica u dvorištu Područne škole Novo Selo Rok
Jabuke koje su odabrane su stare i otporne starinske vrste koje su se nekad često sadile u međimurskim voćnjacima.
Novo Selo Rok mjesto je rođenja dvije osnivačice udruge Zora, te mjesto u kojem je bilo sjedište udruge punih 8 godina.
 
Sadnice lipe dar su Rasadnika Iva Štefanec, a jabuke tvrtke Agromeđimurje.
 
Ovim izborom drveća u udruzi Zora želimo da kao i naš rad, ovo drveće ima još dugi utjecaj na buduće generacije u našoj lokalnoj zajednici.
Ideja je da stabla služe u edukativne svrhe, a jabuke i lipin čaj da budu i dodatak užini školskoj djeci. A sama edukacija je započela kod same sadnje, jer su se sadnje u OŠ Orehovica i I OŠ Čakovec napravile skupa s učenicima te škole. 
 
Jedna od osnivačica i zaposlenica udruge Zora, Silvija Kolar-Fodor, koja je ujedno i predsjednica udruge Biovrt - u skladu s prirodom i voditeljica edukacija iz područja biovrtlarstva, napravila je kratku prezentaciju kako se sadi drveće, te su joj u samoj sadnji pomogle ostale zaposlene udruge Zora, ravnatelji navedenih škola i sami učenici.
 
Sa sadnjom preostalih 6 drveća nastavlja se na proljeće 2014. godine.

sadnja drveca 25112013

Video sa same sadnje drveća kojim je Srce TV prikazao navedeni događaj možete pogledati ovdje:

 
Fotografije sa sadnje možete pogledati ovdje:
 
i na stranici Osnovne škole Orehovica:
 
Cilj kampanje "Kreatori promjena" je potaknuti ljude na aktivno djelovanje, a uz dizanje svijesti o problemima kojima se Zora bavi cilj je također prikupiti 10.000 kn. Prikupljeni novac upotrijebit će se za edukacije koje će se tijekom prve polovice 2014. godine provoditi u sklopu Edukacijskog centra udruge Zora za pripadnike/ce marginaliziranih skupina iz Međimurske županije (mladi, dugotrajno nezaposleni, žrtve obiteljskog nasilja, žene...).
 
Kampanju možete donirati ovdje
ili na žiro račun HR 84 2340 0091 1160 2329 3 (PBZ)
 
Video kampanje u kojem korisnici i korisnice pričaju na koji način su im Zorine edukacije promijenile život možete pogledati na Zorinom You tube kanalu ili pak direktno na linku http://youtu.be/Vf8qoowBe58
 
Kreiramo svijet u kojem živimo! 
Budi i ti promjena koju želiš vidjeti :)

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići