Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Udruge upozoravaju na EU uredbu o sjemenu i sadnom materijalu

Pozivamo vas na konferenciju za medije povodom rasprave o novoj EU uredbi o sjemenu i sadnom materijalu

Pozivamo vas na konferenciju za medije u organizaciji 17 ekoloških udruga i udruga ekoloških poljoprivrednika povodom rasprave o novoj EU uredbi o sjemenu i sadnom materijalu. Konferencija će se održati u prostorijama Zelene akcije Frankopanska 1a, Zagreb u ponedjeljak 6.5. u 11 h.
 
Pojedine stavke spomenute uredbe mogle bi imati katastrofalne posljedice za očuvanje, razvoj i širenje domaćih, tradicijskih sorata kultiviranog bilja kao dijela naše baštine i osnove domaće poljoprivredne proizvodnje, a i kvalitete hrane na našem lokalnom tržištu. Ovaj pokušaj reguliranja tržišta sjemenom uvođenjem obavezne certifikacije te geografskih i povijesnih ograničenja pri plasmanu domaćih sorti imat će suprotan efekt i pogodit će mala, tradicijska poljoprivredna gospodarstva, ekološke poljoprivrednike, udruge za zaštitu domaćih sorti i na kraju potrošače koji za svoje vrtove žele nabavljati domaće sorte ili kupovati zdrave, raznovrsne, domaće poljoprivredne proizvode. Predstavnici civilnog društva naglašavaju da se iza cijele priče vrlo očito krije pokušaj nametanja interesa sjemenarske industrije suprotno javnom interesu. Na konferenciji će govoriti prof.dr.sc. Marijan Jošt kao predstavnik sjemenarske struke te Sunčana Pešak iz udruge ZMAG u ime udruga organizatora i potpisnica otvorenog pisma upućenog budućim hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu i mr.sc. Nevenu Mimici, budućem predstavniku u EU komisiji koje ovim putem predstavljamo javnosti.
 
 
Udruge organizatori i potpisnici otvorenog pisma:
Zelena mreža aktivističkih grupa ZMAG, Vukomerić (Zagrebačka županija)
Istarski eko proizvod – udruga ekoloških proizvođača Istarske županije
Izvor 2007 – Udruga ekoloških proizvođača Sisačko-moslavačke županije
Žmergo, Opatija
Eko - Zadar
Biovrt – u skladu s prirodom, Čakovec,
Gea - Udruga za promicanje agroturizma, proizvoda i načina života sela, Sisak
Gredica, Varaždin
Čovjek na Zemlji, Dubrovnik
Kinookus, Dubrovnik
Parkticipacija, Zagreb
Udruga Klaster kulturne i gospodarske baštine „ Stara škola", Pisarovina
Tranzicijska Pula
Zona 00, Rijeka
LAG Filozići, Cres
Institut za ruralni razvoj i ekologiju, Gradec (Zagrebačka županija)
Ospera – Osječki permakulturni aktivisti
 
Tekst preuzet s internet stranice udruge ZMAG:
 
A više o tumačenju EU uredbe o sjemenju i sadnom materijalu možete pročitati na slijedećim linkovima:
 
 
 
grah jin jang 2
 
 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići