Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Snijeg - odličan izolator biljkama

Snijeg je odličan izolator i štiti biljke od smrzavanja.

Prošli je mjesec pao snijeg u gotovo svim krajevima Hrvatske i doslovno nas je zatrpao. Nekoliko dana nakon što je snijeg napadao u mom kraju temperature su se spustile čak i do -17 stupnja, a izuzetno hladno je bilo tjedan dana.

Nakon takvih temperatura teško je za očekivati da će bilo što od osjetljivih biljaka preživjeti na vrtu i da će -17 uništiti puno biljaka. I ja sam to očekivala. Međutim, na moje veliko iznenađenje, većina toga što je rasla na vrtu prije snijega i velikog zahlađenja – rasla je i nakon što se je snijeg otopio. Neven koji uobičajeno odumire nakon što zahladi ispod -5, ponovo je cvao nakon topljenja snijega. Preživjeli su čak i mladi nježni listovi blitve.

snijeg-odlican-izolator-biljkama2
snijeg-odlican-izolator-biljkama3

Tajna njihovog opstanka je u tome što je sve bilo prekriveno snijegom, a snijeg je odličan izolator. Na vrtu su me dočekale i salvia horminium, scabiosa, i mnoge druge biljke koje -17 ne mogu preživjeti.

Prema podacima s crometeo.net :

"Svjež netaknut snijeg sadrži veliki postotak zraka zarobljenog između ledenih kristalića. Kako se taj zrak ne može micati prijenos topline je gotovo onemogućen. Jednostavnije, ako imate prozor s jednim staklom, zimi će vam biti hladnije nego da imate prozor s dva stakla. Snježni pokrivač se može zamisliti kao prozor s jako mnogo stakala. Između svakog stakla zrak stoji i ako je s jedne strane prozora jako hladno, ta hladnoća neće prodrijeti na drugu stranu prozora. Svježe napadali snijeg sadrži i do 95% zarobljenog zraka.”

Na slijedećim fotografijama možete vidjeti razliku između biljaka koje su bile ispod snijega i viših biljaka koje su bile nepokrivene: hladnoća ih je potpuno uništila, dok su one ispod ostale zelene.

snijeg-odlican-izolator-biljkama4
snijeg-odlican-izolator-biljkama5
.

 Najveću opasnost za prezimljavanje biljaka dakle predstavlja razdoblje niskih temperatura, a bez snijega, kada biljke nisu zaštićene. A snijegu se zimi moramo veseliti, jer to znači bolje prezimljavanje za naše biljke na vrtu, pa i mnoge koje inače nikada ne bi imale šanse preživjeti niske temperature.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići