Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Crna/koncentrična pjegavost rajčice

Sve o crnoj ili koncentričnoj pjegavosti rajčice.

Crna ili koncentrična pjegavost rajčice je gljivična bolest uzrokovana gljivicom Alternaria solani. Također se javlja i na krumpiru i na rajčici (rjeđe i s manjim posljedicama na ostalim biljkama iz obitelji pomoćnica – paprika i patlidžan).

U engleskom govornom području ova se bolest naziva early blight – rana palež – međutim imajte na umu da se naziv plamenjača koristi za drugu vrstu bolesti, uzrokovanu gljivicom Phytophtora infestans. 

Ova se bolest pojavljuje vrlo rano u sezoni, i češće za vlažnog vremena. Crna pjegavost često napada lišće koje trpi od vrućine i nedostatka vode ili biljka trpi od nekog drugog šoka – dakle kada je biljci smanjena otpornost tj. oslabljen njen imunološki sustav. Nije nužno da se bolest pojavljuje samo u uvjetima više vlage, mada vlaga zapravo pogoduje širenju gljivica - širi se i za vrijeme suše.  

Pjegavost možete prepoznati po se po tamnim - crnim okruglastim pjegama, promjera od nekoliko mm do 2 cm. Pjege su tipične po tamnim koncentričnim krugovima, što se odlično vidi kada oboljelo lišće gledamo prema izvoru svjetlosti. Povećanjem broja pjega lišće se naknadno potpuno osuši.

Može napasti stabljiku rajčice u formi izduženih, tamnih lezija koje je mogu potpuno obuhvatiti u prizemnom dijelu, pa tada biljke brzo propadaju – tamo gdje se pojavi na stabljici, gornji dio biljke odumire. Crna pjegavost se također javlja na zelenim ili zrelim plodovima rajčice. Razvijaju se udubljena tamna mjesta (do 1 cm u meso), s vidljivim koncentričnim krugovima, dobro "odvojena" od zdravog tkiva. Nikako ne uzimajte sjeme s zaraženih plodova, jer tako bolest prenosite dalje s sjemenskim materijalom!

Pojava ove bolesti ne mora nužno značiti propadanje cijelog uroda rajčice, niti propadanje cijelih biljaka kako se to može dogoditi s plamenjačom, samo smanjenje uroda.

I kod ove gljivične bolesti rajčice, vrijede sve upute i preporuke kao i za sve ostale gljivične bolesti rajčice, a o tome više pročitajte u slijedećem tekstu:

Bolesti rajčice

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići