Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja

Kako razlikovati bolesti rajčice

Kako razlikovati najčešće bolesti koje napadaju rajčicu.

Za vrijeme kišnih ljeta ubrzano se šire bolesti biljaka, a pogotovo gljivične bolesti. Jedne od najugroženijih biljaka u takvim uvjetima svakako su rajčice. 

Rajčice spadaju u obitelj pomoćnica (Solanaceae), a bolesti koje ih napadaju karakteristične su po tome što se šire i po njenim mnogima srodnicima. Tako najčešće gljivične bolesti koje napadaju rajčicu često prije napadnu krumpir, te se tek poslije prošire na rajčicu. Zato se općenito ne preporuča saditi rajčice i krumpir blizu. Također, postoji mogućnost da se bolesti rašire i na papriku.
 
Mnogi čim primijete neko žutilo lista ili smeđe mrlje na listovima rajčice pomišljaju na plamenjaču (peronosporu). Međutim, plamenjača (Phytophtora infestans) nije jedina bolest rajčice. Postoje i razne vrste pjegavosti koje uzrokuju različite gljivice i koje često ne moraju imati tako kobne učinke kao plamenjača. A niti sama plamenjača ne mora nužno biti bolest s kobnim posljedicama za rajčice, jedino u uvjetima previše vlage i kiše. 
 
Sve detaljno o bolestima rajčice i što poduzeti kada se one pojave možete pročitati na slijedećem linku: Bolesti rajcice
a o plamenjači rajčice ovdje: Plamenjaca rajcice Phytophtora infestans
 
Evo kako ćete sigurno znati razlikovati plamenjaču od ostalih gljivičnih oboljenja rajčice.
Na fotografiji ispod na listu lijevo je plamenjača, a karakteristična je po sivkasto-bijeloj prevlaci  na poleđini lista. Desno je pjegavost - jasno se vidi žutilo lista, smeđa mrlja, ali nema nikakve prevlake na poleđini lista.  Plamenjača na rajčici i ostalim pomoćnicama se dakle raspoznaje na poleđini lista.

 

Plamenjača se često s listova seli i na ostale dijelove biljke - stabljike listova, stabljike rajčice i na same plodove. 

 

Kod identifikacije plamenjače na plodu ipak treba biti oprezan, jer nisu sva crnila i propadanja plodova rajčice uzrokovana plamenjačom. Plamenjača se doduše često širi na plodove, ali možete biti sigurni da se radi o toj bolesti ako su zaraženi i listovi i stabljike. I crna ili koncentrična pjegavost (Alternaria solani) može uzrokovati propadanje plodova.
Osim gljivičnih bolesti, promjene na plodovima rajčica također mogu nastati i radi fizioloških razloga. Najčešće propadanje plodova uzrokuje vršna trulež plodova, a to je fiziološki poremećaj uzrokovan pomanjkanjem kalcija. Najčešće se javlja za vrijeme sušnijih razdoblja, kada radi nedovoljno vlage u tlu biljka ne može asorbirati sve potrebne minerale.
Vršnu trulež lako ćete razlikovati na plodu od napada gljivičnih bolesti - vršna trulež pojavljuje se na vrhovima plodova, dok se gljivične bolesti mogu pojaviti na bilo kojem mjestu na plodu.
 
Slike: Lijevo : vršna trulež plodova, desno: plamenjača na plodu rajčice

    
 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja