Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Pjegavost rajčice Septoria lycopersici

Sve o pjegavosti lista rajčica - gljivičnoj bolesti koja pogađa rajčice.

Pjegavost lista (Septoria lycopersici) je gljivična bolest rajčice uzrokovana gljivicama Septoria lycopersici. Mnogi ju često radi velike sličnosti često brkaju s crnom koncentričnom pjegavosti.

Pojavljuje se na donjim listovima u obliku sivih pjega – prvo na vrhovima listova, brzo postaju crne ili smeđe s crnom točkom u sredini. Kako se bolest razvija tako listovi poprimaju žutu boju, uvijaju se i suše, te na kraju potpuno odumiru. Bolest se «penje» po stabljici, dakle stabljike mogu biti inficirane, plodovi rijetko. Uglavnom se širi po vlažnom vremenu, a često se pojavljuje i na krumpiru, koji je srodnik rajčice.

pjegavost-lista-rajcice-septoria-lycopersici1
pjegavost-lista-rajcice-septoria-lycopersici2

I za sprečavanje ove bolesti najviše vrijede mjere zdravog rasta biljaka. Više metoda preventive i suzbijanja gljivičnih bolesti pronađite ovdje.

Sama gljivica Septoria lycopersicine može prezimiti u tlu, ali može prezimiti u vrtnom otpadu, kompostu, na trajnicama i slično, pa nije preporučljivo kompostirati ostatke zaraženih rajčica.

Na slijedećem linku pogledajte kako razlikovati plamenjaču i pjegavosti lišća.

Plamenjača i pjegavost lišća

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići