Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Cleome spinosa - paukov cvijet

Upoznajte cleome - paukov cvijet - posve neobičnu jednogodišnju cvjetnicu.

Cleome je otporna jednogodišnja cvjetnica iz obitelji Cleomaceae, porijeklom iz Sjeverne Amerike. Naziva se još i "spider flower" odnosno paukov cvijet.

Za rast treba sunčanu poziciju, naraste u visinu od 80 cm do 1,5 metara i cvate sve do mrazeva. Svojim izgledom djeluje jako egzotično i neobično u vrtu. Cvate u nijansama od potpuno bijele do potpuno ljubičaste boje.

cleome spinosa 2

Cleome se mogu sijati u 3. mjesecu u posudicu i kasnije rasaditi, ili krajem 4 na otvoreno, preporučam i jedno i drugo, za svaki slučaj. One se uspješno slijedećih godine i same zasijavaju, jedino malo kasnije niču – tek kad je zemlja toplija na proljeće. Ovako izgleda niknula biljčica cleome:

cleome mala

Cvatu sve do mrazeva, a kako imaju malecko trnje na stabljici – puževi ih zaobilaze.

cleome trn

Nešto sam zanimljivo primjetila kod njih ove godine – za vrijeme jakog sunca, sredinom dana, sve latice su im povehnute, a zablistaju tek krajem dana, ili prijepodne:

cleome dan

Cleome cvatu na vrhu stabljike, a ispod se formiraju mahune s sjemenkama, i tako one jure u visine, neke su kod mene već i blizu 1.5 metara, a stabljika ostaje puna malih listića:

cleome bjela

Sjemenke su u mahunama zrele i prije nego što su mahune suhe, preporučam ih čim prije skupiti jer se masovno same zasijavaju, a kad su sjemenke zrele se može provjeriti jednostavno – mahune se daju lako odvojiti na početku:

cleome sjeme

I pčele ih jako vole, iako se prilično muče skupiti nektar s njih, ne odustaju:

cleome pčela

Sjeme paukovog cvijeta  potražite u našoj ponudi viškova s biovrta OVDJE.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići