Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Cosmos sulphureus - žuti i narančasti kozmos

Cosmos sulphureus je manje poznata vrsta uresnica koja cvate u žutoj i narančastoj boji.

Cosmos sulphureus je jednogodišnja cvjetnica iz obitelji glavočika, Asteraceae. Porijeklom je iz Srednje Amerike. Autohtona biljka, isto kao i kultivari najčešći su u nijansama od žute, preko narančaste, pa sve do crvene boje. Boje su izrazito "vatrene”, cvijetovi gotovo da blješte i prilično ih je teško fotografirati na suncu.

Od 20 vrsti poznatih cosmosa, najpoznatije i najčešće uzgajivane vrste su cosmos bipinnatus, te cosmos sulphureus.

Kultivari cosmosa sulphureusa na fotografijama u ovoj temi su Klondyke Mix.

cosmos sulphureus 42cosmos sulphureus 39.

Cosmos sulphureus voli rasti na sunčanoj poziciji, a podnosi i laganu polusjenu. Po rastu je nešto niži od najčešće vrste cosmosa – cosmos bipinnatus, te naraste maksimalno do 1,5 metara u visinu. Prosječna visina mu je oko 1,20 m u mom vrtu. Grmolikog je oblika i cvate cijelo ljeto.

Odlično podnosi sušu, a nikakve bolesti i nametnike nisam dosad primijetila na njima. Također nije niti posebno zahtjevan prilikom vrste tla, i dobro raste u siromašnijim tlima.

Cvjetovi su mu i jednostruki i višestruki, te u raznim varijacijama između broja latica, te boja.

cosmos sulphureus 25cosmos sulphureus 361.

Cosmos se uzgaja sjetvom sjemenja u proljeće, i to direktno na otvoreno. Nema potrebe sijati ga prije u teglicama i rasađivati, mada možete i tako. Posijano sjeme između 7 – 21 dana. Male biljčice su jako karakteristične i ovo morate znati: u početnoj fazi rasta izrazito su slične malim biljčicama ambrozije, pa dobro pamtite kamo ste ih sijali, da ih ne bi zamijenili s ambrozijom i počupali. Mlade biljke cosmosa počinju cvasti oko 50-60 dana nakon klijanja. Pupoljci se pojavljuju u pazdušcima listova.

092cosmos sulphureus 35.

Ako mu uvjeti odgovaraju, cvate cijele godine sve do prvih mrazeva. A gredica s cosmosom sulphureusom je stvarno šarena i raznobojna, te čak i nije nužno da imaju zasebnu gredicu nego ih možete kombinirati s ostalim biljem – kod mene su ove godine rasli u kombinaciji s peruanskim jagodama. Također ga možete sijati i kao pozadinsku biljku na rubovima vrta.

cosmos sulphureus 37

Sve vrste cosmosa svojim cvjetovima privlače i pčele i leptire. Da bi potaknuli ponovnu cvatnju, preporuča se trgati ocvale cvjetove. Ipak, nešto uvijek ostavite da bi skupili i sjeme. Sjeme je za jednu trećinu duže od klasičnog cosmosa, te puno duže ostaje na ostatku cvijeta prije nego se samo rasipa. Cosmos se vrlo uspješno i sam zasijava, te niče iduće godine. Kad se sam zasije, u hladnijim krajevima niče relativno kasnije na proljeće, tek dok se tlo zagrije.

cosmos sulphureus 30cosmos sulphureus 4.

Cosmos u prijevodu s grčkog znači "sklad” . I doista, kad pogledate njegove prekrasne cvjetove, jednostavno mu se morate diviti. A najbolje od svega što se tiče cosmosa je to da je ovo biljka oko koje ne trebate imati apsolutno nikakve brige: zaboravite na gnojenje, zalijevanje, ili bilo kakvu drugu njegu. Cosmos je biljka koja će pokazati svoju pravu ljepotu ako ga jednostavno prepustite njemu samom. A vama preostaje onda jedino – uživati u njegovoj ljepoti.

cosmos sulphureus 20cosmos sulphureus 361

Sjeme ovog cosmosa možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu sjemenja možete pogledati OVDJE.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići