Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Asarina scandens

Asarina scandens je penjačica koja se kod nas uglavnom uzgaja kao jednogodišnja penjačica. Sve o njenom uzgoju.

Asarina scandens syn. Maurandya scandens je penjačica porijeklom iz Meksika, a danas se diljem svijeta uzgaja kao ukrasna penjačica.

Kod nas se uglavnom uzgaja kao jednogodišnja penjačica, no posađena u tegli i pospremljena zimi na suhom i negrijanom prostoru uspješno prezimljava. Naraste do 180 cm u visinu, a može se uzgajati i u teglama, i na otvorenom uz ograde i slično. Svejedno, kod mene nikad nije bila jako bujnog rasta, kao npr slak, pa ne očekujte brzo i obilno prekrivanje ograda. 

Asarina se sije u teglice u 3/4. mjesecu. Ona niče jako sporo i neujednačeno i ispočetka jako sporo raste, ali nakon toga počne jako brzo napredovati i cvasti. Ako je u tegli, najbolje joj je staviti ljestvice za penjanje.

asarina scandens 1

Penjačice uobičajeno imaju ili vitice kojima se prime za nešto dok se penju ili se cijela biljka omotava oko nečeg, međutim kod asarine: ona to radi listićim, tj omotava se stabljikom listića, stvarno fascinantno:

asarina scandens

Počinje cvasti početkom ljeta i neumorno cvate sve do prvih mrazeva:

asarina scandens 4asarina scandens 2

Nakon cvatnje ostaju zelene čahurice s sjemenjem, kad sjeme dozori one se suše i otvaraju – tad se može ubrati sjeme.

asarina scandens 51

 

 

Sjeme Asarine scandens možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE.

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići