Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Cobaea scandens - vilac

Cobaea scandens ili vilac je prekrasna penjačica porijeklom iz tropskih područja Amerike. Na autohtonom području naraste i do 10 metara visine i višegodišnja je biljka, kod nas se uglavnom uzgaja kao jednogodišnja biljka i naraste dosta manja.

Cobaea scandens ili vilac je prekrasna penjačica porijeklom iz tropskih područja Amerike. Na autohtonom području naraste i do 10 metara visine i višegodišnja je biljka, kod nas se uglavnom uzgaja kao jednogodišnja biljka i naraste dosta manja. Sije se u rano proljeće (3. mjesec) u teglice u zatvorenom, sjeme klija na 16-18 stupnjeva, a nakon prestanka opasnosti od mrazeva se presađuje na otvoreno. Može se uzgajati i u većim teglama, s obaveznim potpornjima za penjanje, a ako se tegla zimi unese u negrijani i svjetli prostor, onda ona prezimljava i ponaša se kao višegodišnja biljka. Cvate neprekidno od 6. mjeseca do prvih mrazeva, a unesena u tegli unutra i duže. Treba puno sunca i puno vode.

Cobaea se penje tj. lovi za potpornje viticama, a cvijet je jeko neobičan i velik. Evo prikaza iz pupoljka u cvijet:

cobaea 8

cobaea 9
cobaea 2

cobaea 3

cobaea 6

cobaea 7

cobaea 4

cobaea 1

Cvjetovi su prilično veliki i kroz par dana pređu iz zelene u ljubičastu boju, a kad postanu potpuno ljubičasti, nažalost cvijet otpada drugi dan, iako nije uvenuo. Ako je oprašen naraste ostatak tučka i formiraju se plosnate okrugle sjemenke u njenu, ako ne onda to izgleda ovako:

cobaea 5

S obzirom da su kod mene zime hladna, cobaeu uzgajam u tegli i zimi ju unosim unutra, bez problema prezimljava u slabo grijanoj svijetloj prostoriji.

31012010 22

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići