Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Čokoladni cosmos - Cosmos atrosanguineus

Sve o neobičnom i rijetkom čokoladnom cosmosu.

Cosmos atrosanguineusje posebna vrsta cosmosa koji se naziva i čokoladni cosmos. Naime,osim boje, miris pomalo podsjeća na miris čokolade. Kao i ostale vrste cosmosa koje se uzgajaju kod nas (Cosmos bipinnatus, Cosmos sulphureus), i ova vrsta pripada obitelji glavočika (Asteraceae). Porijeklom je iz Meksika, ali je u divljini izumrla. Preostao je jedan klon ove vrste koji se ne razmnožava sjemenjem. To znači da su biljke ovog cosmosa sterilne i  ne stvaraju sjeme. Razmnožiti se može samo podjelom biljke ili iz reznica.

Cvjetovi su tamni, crvenkasto smeđi i boje su jarke - tako da je često teško izoštriti fotografiju cvijeta s fotoaparatom, jer kao i kod dosta drugih vrsti cosmosa - boje cvjetova naprosto "blješte".

19082011 cosmos atrosanguineus

Ovo je relativno niska vrsta cosmosa.  Naraste u visinu 40-60 cm (prema nekim izvorima do 90 cm) i ima mesnati gomoljasti korijen. Za rast treba sunčanu gredicu, a podnosi i polusjenu. Tlo mora biti dobro drenirano jer usljed previše zadržavanja vlage gomolj može istrunuti.  Iako je trajnica, osjetljivi je na smrzavanje, pa ne može prezimjeti na otvorenom u hladnijim krajevima. Stoga ga treba presaditi u tegle najesen i spremiti u zatvoreno.

Ja sam ga pred nekoliko godina nabavila u jednom trgovačkom centru i posadila na vrt. Nažalost, nisam znala da ne može prezimiti hladnu kontinentalnu zimu i tako sam ostala bez ove prekrasne vrste. Sjeme kako sam i prije objasnila, nije imao.

Neki izvori na internetu spominju i (ipak) moguće sjeme, ali nažalost nisam još nabasala na to. Kupila sam ju i godinu dana poslije kod jedne prodavačice na sajmu kod nas, i ako mi je dobro ostalo u sjećanju - ona je upravo kupila sjeme preko interneta. Nažalost, koliko god sam se potrudila te zima biljku očuvati unutra, nisu joj odgovarali uvjeti u kući zimi i propala je. A sada sve što pronalazim na internetu je samo ponuda biljaka.

U svakom slučaju, ovo je prekrasna neobična trajnica koja vrijedi probati uzgojiti - naravno, ako imate sreće da naiđete na nju.

19082011 26

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići