Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Crnooka pupavica - Rudbeckia fulgida

Rudbeckia fulgida, crnooka pupavica je otporna zeljasta trajnica iz obitelji glavočika (Asteraceae), porijeklom iz istoka Sjeverne Amerike.

Rudbeckia fulgida, crnooka pupavica je otporna zeljasta trajnica iz obitelji glavočika (Asteraceae), porijeklom iz istoka Sjeverne Amerike. Grmolikog je rasta i obilne cvatnje, te u vrijeme cvatnje dosegne visinu do oko 1,20 metara, ponekad i malo više. Posebnost ove vrste je što cvate manjim žutim jednobojnim cvjetićima (za razliku od rudbeckie hirte koja je većih cvjetova i višebojna). Postoje kultivari i u narančastim nijansama.

Razmnožava se podjelom odraslih biljaka, ili iz sjemena. Može se sijati u rano proljeće u 3. mjesecu u teglice u zatvorenom, ili u 4. mjesecu direktno na otvoreno. Uzgojena iz sjemenja prve godine cvate prvi put potkraj ljeta.

Lišće joj je više slično u početku rasta echinacei nego rudbeckiji hirti, zarpavo bih rekla da lišće izgleda kao mješanac ove dvije vrste. Tokom godina sve se više umnožava u grm, pa ju je potrebno rasađivati ako se previše razraste.

rudbeckia fulgida 2

 

Rudbeckia fulgida počinje cvasti kasnije od rudbeckie hirte na vrtu: rudbeckia hirta počinje cvasti početkom srpnja , dok rudbeckia fulgida nešto kasnije, tek krajem srpnja i početkom kolovoza, te sa tako idealno nadovezuje u vrtu i osigurava divno šarenilo u vrtu i u kolovozu:)

Slika: desno ocvala rudbeckia hirat, lijevo rudbeckia fulgida u cvatu, fotografija od 19.08.2011. godine

19082011 30

Kako joj je glavnina cvjetanja u kolovozu, a on često zna biti mjesec obilježen sušom, česta je i pojava "povehnutih” cvjetova. Povremeno zalijevanje ju može vratiti natrag u prekrasno rascvjetano stanje.

Prema Wikipediji, sjeme ove biljke je omiljeno jelo zeba zimi, stoga ostavite posušene ocvale biljke dostupne pticama zimi. Sjeme nastaje u osušenim glavicama ocvalih cvjetova.

23082011 300631

Ovo je doista dražesna cvjetnica koje u glavnini prilično dobro podnosi sušu, te ju svakako preporučam s vrtovima. Svojom veselom žutom bojom jako uljepšava pogled na vrt u kolovozu.

09082011 17905082011 84

Ako želite nabaviti sjeme i sadnice ove vrste rudbeckije, možete ih nabaviti i kod nas.  Našu cjelokupnu ponudu viškova pogledajteOVDJE.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići