Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja

Hibiscus coccineus

Hibiscus coccineus je trajnica iz obitelji sljezova, Malvaceae.

Hibiscus coccineus je trajnica iz obitelji sljezova, Malvaceae. U engleskom govornom području još se naziva scarlet hibiscus – grimizni hibiskus, te scarlet rose mallow – crvena ruža sljez. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike i glasi kao jedan od najljepših cvijetova divljine Sjeverne Amerike. Autohtono raste u močvarama južne Georgie, Alabame pa sve do centralne Floride. Moglo bi se reči da je i ovo jedna vrsta močvarnog hibiskusa.

Hibiscus coccineus je grmolikog oblika, može narasti do 2 metra u visinu i jako se razgranati. Lišće mu je podijeljeno u 5 "krakova”, blago nazubljeno i jako sliči listovima kanabisa. Cvate na vrhu stabljike/grana. Cvijet traje samo jedan dan, ali kako ima puno pupoljaka, svaki dan otvara se novi cvijet. Može cvasti u crvenoj i u bijeloj boji, a cvjetovi su mu ogromni, promjera i do 18 cm.

hibiscus coccineus 13hibiscus coccineus 4.

Evo kako to izgleda od pupoljka do čahure sjemenja. Prvi se pupoljci pojavljuju na vrhu stabljike i polako počinju rasti.

hibiscus coccineus 14hibiscus coccineus 8.

Kad konačno odluči procvasti, cvijet se otvara odmah ujutro. Međutim, prijepodne je otvoren nekih 70% – potpuno se otvori tek sredinom dana.

hibiscus coccineus 9hibiscus coccineus 2.

Tučak ima 5 vrhova. Zanimljivo , tokom dana oni su usmjereni prema naprijed, a navečer, prije zatvaranja, okrenu se prema prašnicima i stisnu k njima. Pretpostavljam da je ovo zato da se osigura oplodnja – prvo tokom dana čeka da ga oplode kukci peludom s drugih biljaka, ali ako to ne uspije, pobrine se sam da se oplodi. Zaključujem i prema tome da je samooplodan, a to sam i sigurna, jer mi je cvao samo po 1 cvijet, a formirale su se čahure s sjemenjem.

hibiscus coccineus 11hibiscus coccineus 16.

Ipak ne dođe uvijek do oplodnje: na prvoj slici ispod možete vidjeti situaciju kad nije došlo do oplodnje i taj će se ostatak cvijeta osušiti i otpasti, a na drugoj slici je došlo do oplodnje, te se formira čahura s sjemenkama.

hibiscus coccineus 6hibiscus coccineus 5.

Kad je sjeme zrelo čahura poprima smeđe-zlatnu boju, te se otvara na vrhu. Preporučam pratiti stanje čahura da na vrijeme skupit sjeme prije nego se rasipa.

hibiscus coccineus 7

Hibiscus coccineus je otporna biljka, a kako je porijeklom iz močvarnih područja, treba jako puno vode. Dobro podnosi i poplave, ali može i rasti u običnim vrtnim tlima. Za vrijeme suše ga je ipak potrebno zalijevati, inače neće cvasti.

Razmnožava se sjetvom iz sjemena, ali i reznicama, te podjelom biljke u korijenu. Kod mene je kod uzgoja iz sjemena do prvog cvijeta trajalo 3 godine, ali ako im uvjeti jako odgovaraju, mogu procvasti već iduće godine nakon sijanja.

Slika: ovogodišnji hibiskusi uzgojeni iz sjemenja

hibiscus coccineus 18

Ako dobro pogledate, primijetiti ćete da listovi nisu isti kao kod odraslog hibiskusa. Mlade biljke nemaju listove s 5 kraka, nego pune listove.

Podnosi zimu do -17 stupnjeva, pa se zato može uzgajati i na otvorenom i u teglama. Ja ga još uvijek držim za svaki slučaj u teglama i zimi unosim unutra, jer u zadnje vrijeme su zime kod mene bile i nešto hladnije, pa ne želim riskirati s ovako divnom biljkom. Odvažila sam se tek nedavno i jednog od 3 odraslih primjerka koji su mi cvjetali prvi put ove godine sam posadila na otvoreno za pokus prezimljavanja, s time da ga mislim zaštititi granjem i lišćem preko zime. A ako ga uzgajate iz sjemenja, prve ga zime svakako preporučam držati u zaštićenom prostoru, i presaditi tek iduće godine na otvoreno.

Zimi nadzemni dio biljke odumire – bilo da je na otvorenom, bilo da ga unosite unutra. Prve sam godine bila u panici zašto odumiru kad su bili nutra u grijanom prostoru na prozorskoj dasci. Ali, naučila sam po iskustvu, već u rano proljeće iz baze stabljike tjeraju novi izboji.

hibiscus coccineus 17hibiscus coccineus 15.

I to je sve što trenutno znam o njemu. Iskreno sa nadam da će mi uspjeti prezimiti na otvorenom, jer koliko ga god u veliku teglu sadila, uvijek će biti ljepšeg rasta ako raste na otvorenom. A čekanje od 3 godina do prvog cvijeta – isplatilo se je:))

hibiscus coccineus 10

 

DOPUNA TEKSTA 25.08.2017.

Hibiscus coccineus je sve godine do sada preživio na otvorenom, dakle podnosi i više nego -17 stupnja. Jedino mu je nakon prošle izuzetno duge hladne zime jako dugo trebalo da potjera, tek krajem svibnja sam primijetila mlade izbojke.

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja