Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Karanfil, klinčić - Dianthus

Karanfili, klinčići – Dianthus su rod od oko 300 vrsta iz obitelji Caryophyllaceae, porijeklom uglavnom iz Europe i Azije. Naziv Dianthus je izvedenica grčkih riječi Dios – bog i Anthos – cvijet, što znači cvijet bogova.

Karanfili, klinčići – Dianthus su rod od oko 300 vrsta iz obitelji Caryophyllaceae, porijeklom uglavnom iz Europe i Azije. Naziv Dianthus je izvedenica grčkih riječi Dios – bog i Anthos – cvijet, što znači cvijet bogova. I doista, od mnogo njegovih osobina koje ga čine božanstvenim cvijetom, njihov miris bi u prvom redu nazvala božanstvenim.

Većina biljaka iz ovog roda su trajnice, tek su neki jednogodišnji ili dvogodišnji. A vrsta stvarno ima mnogo, od majušnih prekrivačica tla i grmića za kamenjare, preko grmolikih, puzajućih, visećih, karanfila ogromnih cvijetova…

Karanfili su jedni od najpopularnijih cvijetova koji se uzgajaju za rezano cvijeće. U mnogim su zemljama simbolični cvijetovi i vezuju se uz određene prigode, kod nas su crveni karanfili uglavnom praćeni uz međunarodni praznik Dan žena te uz Valentinovo.

Vrtni klinčić – Dianthus caryophyllus

Vrtni klinčić je najrasprostranjeniji klinčić, postoje različite niske i visoke vrste ove trajnice, uglavnom punih cvjetova. Listovi su im uglavnom zelenkasto-plavo-sivkasto-zeleni i duguljasti, te su grmolikog rasta.

Uzgaja se iz sjemena sjetvom u 3. mjesecu prije u hladna klijališta ili u teglice na prozorskim daskama, ili direktno na otvoreno od druge polovice 4. mjeseca. Uzgojeni iz sjemena najčešće prvi put procvatu druge godine nakon sijanja. Drugi i jednostavniji način je dijeljenje korijena na proljeće ili na jesen.

klincic 2Kineski klinčić – Dianthus chinensis heddewigii

Kineski karanfil (klinčić) je također česta vrsta na mnogim gredicama, jedan poznatiji varijetet je Dianthus chinensis heddewigii, koji se još naziva hedvigov klinčić. Ova vrsta je navodno jednogodišnja, međutim kod mene se ponaša kao trajnica. Uzgaja se sjemenom sjetvom isto kao i gore navedeni vrtni klinčić, s time da je kod mene prvi put cvijetao godinu dana nakon sijanja. Rastom formira male grmiće, obilno cvate cijele godine, naraste u visinu do 40 cm. Cvijetovi su nestašnih kombinacija roza, crvenkastih i ljubičastih nijansi, a nažalost ova vrsta klinčića ne miriši.

kineski klincic hedwigov karanfil 1

kineski klincic hedwigov karanfil 8

Turski karanfil – Dianthus barbatus

Turski karanfil je dvogodišnja vrsta karanfila, a također je jedan od najčešće uzgajanih vrsta karanfila u vrtovima.

Više o turskom karanfilu pročitajte na sljedećem linku:

Turski karanfil Dianthus barbatus

karanfil turski dianthus barbatus 11

Uglavnom svi karanfili vole dobro drenirano tlo i puno sunca. Od nametnika najviše ih vole voluharice i zečevi, a popis bolesti koje bi mogle napasti karanfile je popriličan. Ali, nemojte se preplašiti bolesti, biljke u zdravim uvjetima rasta rijetko kad obolijevaju. Ipak, čim spazite moguću zarazu, odmah uklonite sve zaražene dijelove s biljke.

Koje god vrste bili, turski, kineski, vrtni ili neki drugi, karanfili su prekrasno cvijeće i cvijetne gredice teško je zamisliti bez karanfila. A omiljeno su cvijeće pčela i leptira:)

leptir

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići