Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja

Vratić -Tanacetum vulgare

Vratić je otporna trajnica grmolikog rasta koja može narasti do 1 metra, a spada u porodicu glavočika. Porijeklom je iz Europe i Azije.  Biljka je ljekovita i u povijesti je imala jako široki spektar primjene, ali ima i toksične sastojke te treba biti oprezan s primjenom – u većim količinama je otrovna za čovjeka. Na

Vratić je otporna trajnica grmolikog rasta koja može narasti do 1 metra, a spada u porodicu glavočika. Porijeklom je iz Europe i Azije. Biljka je ljekovita i u povijesti je imala jako široki spektar primjene, ali ima i toksične sastojke te treba biti oprezan s primjenom – u većim količinama je otrovna za čovjeka. Na mnogim područjima ova se biljka tako uspješno proširila da je postala i jako invazivan korov.

U biovrtlarstvo je jako cjenjena biljka jer se od njega pripravljaju juhe, gnojiva i čajevi protiv nametnika koji napadaju bobičasto voće, hrđe i pepelnice – biljke se njime prskaju tijekom zime, a ljeti samo tlo. Narodni mu je naziv i paprat protiv crva jer se je od njega izrađivalo sredstvo protiv crva. U Australiji se naveliko sadi u cvjetnjacima i okućnicama, jer navodno vrlo uspješno tjera mrave.

Iz sjemenja se uzgaja jako uspješno i uzgojen iz sjemenja cvjeta već iste godine.

2031

Biljka na proljeće i na jesen izgleda kao grm paprati, jedino u ljeti ima duge cvjetne stapke i na vrhovima male žute cvjetiće koji su ugodnog mirisa.

vratić1

Ako želite sjemenje tad ostavite ocvale cvjetove jer kad se posuše tamo možete skupiti sjeme, ako ne onda podrežite cvjetne stapke. Svake godine se širi u širinu, odnosno sve je veći grm.

Biljka sličnih cvijetova, ali drukčijeg lišća naziva se kaloper, a iz iste je porodice – Tanacetum balsamita. Slike možete potražiti na netu:)

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja