Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Rujan 2016 - berbe i spremanje zimnice

Što se je radilo u biovrtu u rujnu 2016

Mjesec rujan je bio prekrasan i raskošan, jer je u vrtovima vladalo pravo cvjetno šarenilo. Od radova, najviše sam se bavila berbom i spremanjem graha, te spremanjem povrća za zimu. 

Karakteristično za rujan ove 2016. godine bila je i suša u mom kraju. Biljke su očigledno patile od nedostatka vlage i radi toga nije baš bilo pogodno za vrtlarske radove na zemlji.

04.09.2016.
Jučer sam nastavila s berbom graha, puno sam toga pobrala i skoro ovu rundu privela kraju. A prije toga sam kod njiva pograbljala našu i susjedovu livadu koje je suprug pred tjedan i pol pokosio. Otac mi je pomogao to natovariti i odvezli smo traktorom doma tu novu turu malča i istovarili smo ju ispod trešnje kraj vrta, super će poslužiti za pripremu vrta za zimu.

"Pala" je prva dalija od voluharica, našla sam jednu kako se je počela sušiti i baš sve gomolje oglodane :( sad sam ju piknula u teglu, ona može tako nove gomolje napraviti, ali kako je dosta kasno ne znam da li će stići.

03092016 sijeno za malc 1  03092016 sijeno za malc 2

 

05.09.2016.
Jučer sam završila s berbom graha - mislim ne završila s svim, nego samo onim što je bilo trenutno suho. Nakon toga sam išla pobrati sve paprike koje su počele zoriti prije kiše, a neplanski, iako sam kao mislila da sam pobrala sav paradajz, nabrala sam još kantu i pol što je naknadno dozorio i nije previše ili uopće obolio od plamenjače. I sad 2 dana kiše, taman sam sve prije pobrala.
Moja lekcija za rajčice ove godine:
- posaditi na čim prozračnijem mjestu, najbolje na samom kraju vrta, u 2 reda čim šire razmaknuto
- ako je na vrtu, najbolje samo 1 red
- redovito trgati bočne izboje i uklanjati donje lišće, ne dozvoliti da ima više od 2 vrha, nego stalno privezivati prema gore - ovo nikako ne zakasniti
- debelo pomalčirati
- stalno kontrolirati i ako se pojavi bolest redovito micati zaraženo lišće
i tako stvarno unatoč ranoj pojavi bolesti može se imati urod sve do jeseni.
Jučer sam opet pripremila 1 rundu paradajza za kuhanje, ovaj bude s sicilijanskom lagenlarijom i dugom vignom - više ne kuham samo sos, nego s povrćem pripremam gotove umake za tjesteninu. A ovo je ta lagenlarija, prvi put da sam ju uspješno uzgojila i baš sam zadovoljna okusom i rastom - samo iduće godine moram to staviti na neku višu konstrukciju

02092016 sicilijanska lagenlarija 1  02092016 sicilijanska lagenlarija 3


11.09.2016.
Imam loše vijesti. U ponedjeljak je došao na tetino dvorište gdje držim patke mladi gladni pas lutalica kojeg je netko bacio u blizini i zaklao je kokoš (jednu jedinu staricu ) i 1 patku :( Moji su baš došlo do teta i našli ga kako jede živu kokoš, a i patki je sva krila na živo pojeo... dobro da tata može to zaklati, da im skrati muke, ne znam kaj bi ja sama napravila :( I tak za inat, opet je nastradala ženska patka. Jato mi se je prije spojilo, ono najstarije i prvi pomladak, a sad su se i one najmlađe koje je koka izvalila spojilo k velikima od straha kaj su preživjeli. Pas je tu, luta unaokolo, a patke puštamo samo uz nadzor, ulaz s vrta zabarikadirani. Napravila sam prijavu da se pas uhvati komunalnom redaru, ali služba nebre baš preveć ako ga sami bar u nekakav dvor ne uhvatimo... a pas se vidi samo povremeno, nije to baš izvedivo.


Danas sam se pošteno naradila. Sutra nam dolazi zidar, konačno počinjemo s dogradnjom kotlovnice, smočnice i zimskog vrta što sam na proljeće pisala. Iskopala sam sve preostalo kaj je smetalo - kukurijek, končare, kavkaske potočnice, hosta, ljubičice, tulipane, srebrenku, paprati, veći dio posadila ispod moje starinske jabuke koju sam čini se ipak spasila, prestala se je sušiti. Dio paprati i šaš sam posadila u šumski vrt, a dio paprati i končare u tegle za prodaju, joj koliko je opet toga naraslo posvud. Premjestila sam opet veliki dio tegli što imam još za posaditi u šumski vrt i grmlja, kako sad smeta radnicima, opet sam našla novu poziciju i za to. Uz ogradu gdje bude išao zid rastu mi 2 clematisa, to sam sve oko njih zabila stupiće da mi ih ne oštete, oni ostaju na ogradi. A izvadila sam i astere i malo bršljena, to sam presadila uz tetinu ogradu na drugoj strani grunta.
Eto, pa sutra počinju iskopavanja.

15.09.2016.
Ovaj tjedan me je pogodila sinovavrtićka crijevna viroza, oslabilo me je i ubilo u pojam, postila sam skoro 3 dana jer zapravo i nisam opće mogla jesti, od toga prvi dan bila u krevetu i groznici... užas, nisam toliko bila bolesna zadnjih 20 godina koliko mi je ovaj klinac donio toga doma od kad ide u vrtić... ali ok, bar izgubim 2-3 kile, ak ništ drugo :D Al sad za ozbiljno, cijeli tjedan nisam ništ pametno napravila radi toga - samo pobrala malo graha, a kako najavljuju kišu, danas su mi roditelji pomogli iskopati krumpir, trebalo nam je 4 sata, a ja sam još onda sve to poravnala da bude spremno kao gredica za češnjak. Voluharice su strahovito puno pojele, ali ok, bar nisu preveć dalije i ostalo dirale, dobar mi je to kompromis posaditi malo više i za njih. Ova mjera od 4 reda taman i previše za mene i voluharice, budem vidjela sad koliko bumo toga kroz zimu pojeli i prema tome vidjela dal još smanjiti krumpir ili ostati na toj veličini gredica.

18.09.2016.
Berem jesenske mahune, jeeee :) Prva gredica dozorila, i druga polako rastu, grašak cvate, milina su mi te jesenske berbe :) I Tikvice kasnije posijane rode :)
Još sam i u berbi sjemenja, danas pobrala origano i melisu, pa me još čeka dosta cvijeća i mahunarki za berbu

11092016 tikvica  14092016 mahune berba


21.09.2016.
Još sam uvijek u berbma - najviše visokih suhih mahunarki. A oko kuće privezujem cvijeće, asteri su krenuli s cvatnjom - i poljeganjem :D
Kod nas je inače velika suša - ona najavljena kiša nije baš pala, vjetar je sve posušio, sad već vidljivo neke biljke pate...

25.09.2016.
Ništa posebno novo, nastavljam s berbom graha, samo ga ima i ima :P Berem i sjeme, te nešto plodova. I paradajza uvijek nešt novo bude, iako sam ga davno otpisala. Paprika je tak rodna da je sve polegnuto, moram opet u berbu.
Spremala sam zimnicu ovaj tjedan, složila sam ajvar i skopsku mandžu, sad još mislim napraviti pindžur, pa opet skopsku mandžu. Veliki je to posao s pečenjem, čišćenjem i sjeckanjem paprike, baš smo svi bili nervozni od toga, ali isplati se - baš je fino. Čak sam i muža animirala u sjeckanju, nije bio presretan ali je pomogao :P
A stvarno je suša, Clerodendrum trichotomum mi je kraj hrasta bio tak povehnuti da sam danas išla s motikom otkopati oko njega i zalijala ga s 2 kante vode

29.09.2016.
Samo berem i čistim taj grah, a onaj prije pobrani sušim na suncu i premećem svaki dan, ne sjećam se više vremena prije tog graha :cerek: A imam i vrijednog pomagača koji svake večeri sa mnom čisti grah :)

 

02092016 susenje graha  28092016 paprika pecenje

Naravno, berem i sjeme :D
I ništ drugo, takva je suša da nema smisla ništa raditi na vrtu, čekam kišu da me onda motivira.
Jučer je skuhani zadnji paradajz, gotovo, više ga nebrem pogledati :D  Papriku još podnosim, ona tek sad dozrijeva i nju polako spremam, favorit mi je skopska mandža. Puno posla ali mi taj trud ipak vrijedi :)
Napredujemo s radovima iza kuće, a kak imam viška zemlje što se je kopalo za stepenice, to sam iskoristila za staviti u teglice i popelcati budleje i ribize - uopće prije nisam stigla. I nešto sam lončanica počela presađivati, prilika s zemljom je tu, miješam ju s kupovnom.


Evo noviteta kupljenih nešto u Volčjem potoku na izletu članstva 17.09., nešto u Lidlu prošli tjedan, nisam mogla odoljeti :D

23092016 nove lukovice 1  23092016 nove lukovice 2


A kako iza kuće kopamo jer se rade stepenice, imam viška zemlje i nešto novih velikih tegli, pa sam odlučila jučer posaditi u tegle trajnice koje sam kupila u Volčjem potoku - cimicifugu, trollius, a imala sam i u tegli coreopsis i neku kadulju koju sam spašavala od puževa. Posadila sam dakle 3 velike tegle, u centru trajnica, a oko njih - lukovice. Ljiljane mi proždiru na otvorenom puževi, na proljeće sam u Bauhausu platila neke ljiljane jako skupo - 5 kom =50 kn, nisu uopće uspjeli niknuti jer su ih kresali puževi kako su nicali. Sad sam ih izvadila i posadila u teglu, s time da sam na jednoj lukovici našla 4 mala puža, nutra u zemlji, grrr. I neke od noviteta sam posadila u tegle - ljiljane, žute muscare, eranthis - jer su mi vani sve požderale voluharice, pa nešto crocusa. Sad bumo vidli kak bude u tegli raslo, uz nadstrešnicu imam dosta mjesta za tegle, i već i nešto heuchera imam tu i super rastu. A vode bude sad dosta za lončanice, jer smo 3 rezervara za kišnicu spojili oko garaže :D

30092016 sadnja trajnica i lukovica u tegle 1  30092016 sadnja trajnica i lukovica u tegle 3

 

Na vrtovima je bilo stvarno prekrasno, na svakom kutku neko prekrasno cvijeće, šarenilo i zujanje pčelica i ostalih kukaca :)

02092016 vrt2 1  02092016 vrt2 7

 

Dalije, amaranthus tricolor i plavi slak:

02092016 dalija 2  15092016 slak i amaranthus

 

teško je reći gdje prestaje cvjetnjak a gdje počinje vrt: paprike i kadifice, kupusnjače i kadifice

02092016 kadifice i paprika   02092016kupusnjace i kadifice

 

Cucamelon - mali krastavac dinja i patlidžan striped toga

02092016 cucamelon 3   20092016 patlidzan striped toga 2

 

Konačno sam probala i sjemenke i slatko "meso" mahuna gledečije - jako je zanimljivo i ukusno :)

29092016 gledecija jestiva 1   29092016 gledecija jestiva 2

Jesen ne bi bila jesen bez prekrasnih astera prepunih pčelica, ali pravi mamac za bilje bio je i bršljen u cvatu

25092016 aster  28092016 brsljen

 

I još puno fotografija prekrasnog i raskošnog rujna u biovrtu 2016 možete pogledati u galeriji fotografija OVDJE.

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići