Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja

Ledeni (zamrznuti) sveci i vrt

Kakve veze imaju ledeni sveci s vrtlarenjem

Zanimljivo je kako puno stvari iz pučke predaje imaju veze s vrtlarenjem i kako su doista svake godine aktualne i primjenjive. Pa tako su i datumi iz katoličkog kalendara od 11.-15.05. nazvani "Ledeni, zamrznuti sveci" svojim nazivom jasno ukazuju na mogući pad temperature i pojavu mraza.

Radi se o slijedećim datumima:
 
Sveti Mamericije – 11. svibnja
Sveti Pankracije – 12. svibnja
Sveti Servacije – 13. svibnja
Sveti Bonifacije – 14. svibnja
Sveta Sofija – 15. svibnja

I ove godine, kao i prijašnjih godina, nakon 10.05. pale su temperature. Ovo nije slučajno, događa se već stotinama godina kako se prati i bilježi, zato se u pučkoj predaji ovi datumi iz katoličkog kalendara nazivaju "Ledeni, zamrznuti sveci". Vele da je vrijeme stabilno tek nakon Sv. Sofije (15.05.) - ali i tu treba biti oprezan - zadnji mraz je prema promatranjima u našim krajevima moguć čak sve do 19.05. Stoga su mnogi svoje radove u vrtu uvijek planirali prema ovim datumima. Mahunarke i tikve su se sijale tako da niknu tek nakon ovih datuma, dakle najranije oko 7 dana prije "ledenih svetaca". Čekalo se je i s sadnjom presadnica rajčica i paprika na otvoreno, jer su one jako osjetljive na mraz. 
 
Pred dvije godine kod mene u Međimurju je mraz bio 18.05. - zato uvijek s sjetvom graha i sadnjom presadnica čekam ovo razdoblje i većina ide van poslije toga.
 
Fotografije: tikve i grah u biovrtu nakon mraza 18.05.2012. godine
 
    
 
Često je prekrasno i toplo vrijeme i u travnju i početkom svibnja, pa mnogi u to vrijeme sve posiju i posade u svoje vrtove. Nažalost, kao i ove godine, moguće je zahlađenje, pa mnoge biljčice tako mogu biti uništene. Ne mora nužno biti mraz, i jako hladni vjetrovi često su pogubni za grah, tikve, krastavce, rajčice, paprike... 
Dio osjetljivog povrća ipak posijem i posadim malo prije, jer ne mora nužno doći do jačeg zahlađenja, pa onda svi koji su prije sve posijali imaju i prije urod. Međutim, uvijek dio presadnica ostavljam za sadnju nakon ovih datuma, mahunarke također glavninu sijem tek nakon 05.05. Poučena prijašnjim iskustvima, ali i mudrošću naših baka i djedova, doista, vrijeme je prevrtljivo u ovo doba godine i na ovaj način imam najmanje štete u vrtu.
 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja