Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja

Radovi na vrtu u svibnju

Što se radi na vrtu u svibnju.

Mjesec svibanj vrijeme je za sjetvu i presađivanja. Ako niste stigli obaviti sjetvu u vrtu u travnju, nema panike - većinu povrtnih kultura i jednogodišnjeg cvijeća možete bez ikakve brige posijati u svibnju i sve će uspjeti narasti i roditi.

Svibanj je najbolje vrijeme za sjetvu mahunarki i tikvenjača u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Kod mahunarki to se odnosi na sve vrste visokog i niskog graha, bilo zrnaša bilo mahunara, osim boba i graška koji se mogu prije jer oni nisu osjetljivi na hladnoću. Kod obitelji tikvenjača u koju spadaju tikve, tikvice, krastavci, lubenice, dinje...,sve se siju tek u svibnju. Većina mahunarki i tikvenjače su su jako osjetljive na niske temperature, te ih jutarnji mrazevi, ili jako hladni sjeverni vjetar može potpuno uništiti. Prema narodnoj predaji odnosno stoljetnom promatranju vremenskih prilika, zadnji rok kada se može pojaviti mraz su tzv. Smrznuti (ledeni) sveci, 12.,13. i 14 svibnja, ali mogućnost mraza postoji čak i do 19.svibnja. Zato se grah sije tako kasno, da bi u to vrijeme tek možda počeo nicati i tako ne bi propao od hladnoće. Naravno, to ne znači da će uvijek u to doba jako zahladiti i da ne možete ranije posijati nešto i tako imati raniji urod, ali i s ranijom sjetvom riskirate da biljke propadnu usljed mraza ili hladnih vjetrova.

Osim navedenog, grah se ne preporuča sijati prije jer ako je zemlja prehladna i prevlažna, sjeme može u takvim uvjetima istruliti. U toploj zemlji grah će prije niknuti i biti otporniji na kasnije eventualne pojave bolesti.

Namakanje sjemenja graha:

Da bi mahunarke prije niknule, namočite ih u vodi noć prije. Grah ne morate namakati ukoliko je zemlja dovoljno vlažna. Ako je sušno proljeće, obavezno namočite grah noć prije, inače se nicanje može odužiti. Namočeni grah preko noći nabubri i prije klije od suhog, a ponekad se desi da već drugi dan tako namočeno zrnje počne klijati. Nakon sjetve gredice graha ne treba zalijevati.

Više o sjetvi mahunarki pročitajte OVDJE

radovi-na-vrtu-u-svibnju1
radovi-na-vrtu-u-svibnju2

Sjetva tikvica i tikvi

Tikve i tikvice ja uvijek sijem po 3-4 zrna u jamicu i onda ima ostavim više okolnog prostora za rast. Kod sjetve tikvi imajte na umu da se one jako križaju, pa ako želite skupiti vlastito sjeme za iduće godine, morate ih posaditi čim udaljenije po vrstama.

Jako dobra međukultura tikvama je grah, dragoljub, cikla, luk.

Krastavce za razliku od tikvi sijem u red, sjemenku pored sjemenke uzduž sredine gredice, a na rubove gredice sijem salatu. Odličan susjed krastavcima je i kopar – slažu se i na gredici i na tanjuru.

Krastavcima možete postaviti mrežu za penjanje, ali oni mogu rasti i vodoravno po gredici – samo u tom slučaju redovito malčirajte gredicu kako plodovi ne bi bili blatni i kako bi se spriječilo da korov ne zaraste biljke. Za jako sušnih godina i na velikim vrućinama je čak i bolje da se krastavci ne penju, nego pužu po tlu.

radovi-na-vrtu-u-svibnju3
radovi-na-vrtu-u-svibnju4

Kombinacija «Tri sestre» - kukuruz, grah i tikve

Indijanci u srednoj Americi tradicionalno su sijali zajedno kukuruz, grah i tikve na malim humcima: u sredini se je posijao kukuruz, oko njega grah, i okolo svega tikve. Ovo je kombinacija u kojoj biljke međusobno imaju korist jedna od druge: kukuruz je potporanj visokom grahu, grah gnoji tlo dušikom, a tikve zasjenjuju tlo svojim velikim lišćem i štite ga od isušivanja i ne dozvoljavaju rast korovu.

Ako i nemate prostor za tikve, može se posijati kombinacija visokog graha i kukuruza, gdje je kukuruz odličan za potpornje visokom grahu za penjanje.

Kod mene je prošle godine ova kombinacija bila posijana na  većoj površini u redove: 2 reda kukuruza, visoki grah, i s svake strane tikve:

Osim sjetve, u svibnju je vrijeme za sadnju presadnica paprike i rajčica na otvoreno - nakon što prestane opasnost za mraz i prehladni vjetar koji ih može uništiti. Ako niste stigli posijati sve rajčice i paprike, početkom svibnja još se možete okušati u sjetvi istih direktno na otvoreno - ovako posijane rajčice iz mog iskustva jako dobro napreduju i brzo dostignu u rastu presadnice koje smo prije uzgojili.

radovi-na-vrtu-u-svibnju6
radovi-na-vrtu-u-svibnju7

Grašak koji ste posijali ranije u svibnju treba potpornje za rast da se ne bi previše polegnuo - a tome može poslužiti bilo mreža za krastavce, bilo granje uz grmiće graška. Također, razmislite o zaštiti od ptica koje jako vole mladice graška, pa vam ga tako mogu uništiti - stavite šuškave vrećice, stare CD-e i slično kako bi odvratili ptice od gredica graška. Napravite to isto s voćkama - pogotovo trešnjama.

Vrijeme je i za rasađivanje salate po vrtu, kako se ne bi gušila ako je preblizu posijana i kako bi se mogla razviti u lijepe glavice. Za presađivanje uvijek radije birajte razdoblje pred kišu - da morate čim manje zalijevati i da presadnice čim bolje podnesu šok od presađivanja (VIŠE)

U svibnju već možete i u berbe na vrt: mladi luk, češnjak, rotkvice, mladi grašak, bob, špinat, salata ... naravno, sve ovisi kada ste što sijali. A dozrijevaju i jagode i trešnje. 

radovi-na-vrtu-u-svibnju8
radovi-na-vrtu-u-svibnju9

U svibnju se i pojavljuje prva generacija krumpirovih zlatica. Iako se jedni ne zamaraju njima jer ih je malo, upravo je tada najbitnije djelovati i skupiti ih. Naime, prva generacija zlatica ne pojede puno krumpira - ali se ona razmnožava, ostavlja jajašca na naličju listova i tako dolazi do ličinki zlatice koje čine velike štete. Ako skupite na vrijeme čim više ovih zlatica - to ćete imati manju najezdu ličinki krumpirove zlatice kasnije.

U slučajevima vlažnih godina, česti su i problemi s puževima. Oni jako vole mlade biljke, stoga ih je potrebno na vrijeme skupljati i maknuti s vrta. Metode protiv puževa pročitajte OVDJE,

Vrijeme je i za zaštitu vrta od divljači ako nemate ograđeni vrt. Kod mene često na vrt navrate zečevi i srne i vole mlado bilje, a evo jednog starog recepta kako ih odvratiti s vrta:

Zaštita usjeva od divljači

Na većim površinama možete napraviti i strašila, evo ideje kako:

Kako napraviti strašilo za zaštitu usjeva

U svibnju se bere i ljekovito bilje, pa ne zaboravite nabrati i osušiti koprivu, majčinu dušicu, matičnjak, trputac, bazgu, bagrem...

I naravno, kako sve niče po vrtu, tako će nicati i korov. Sve manje niknule biljčice potrebno je na vrijeme osloboditi korova kako ih on ne bi zagušio i onemogućio im rast. Također, razmislite i o malčiranju u vrtu.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja