Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Crni sljez - Jestivi i ljekoviti

Crni sljez – Malva Sylvestris je osim ukrasne i jestiva i ljekovita biljka.

Crni sljez –  Malva Sylvestris je dvogodišnja ili trajna biljka je koja je vrlo česta na našim područjima, bilo da se uzgaja na vrtovima, ili raste na «divlje» kraj ceste, na poljima i slično. Jedna je od vrlo rasprostranjenih vrsta sljezolika i raste po cijeloj Europi, jedino izbjegava kiselo tlo. Može rasti uspravno ili polegnuto, vrlo razgranato, i visine čak i preko 1,5 metara. Cvjetovi su mu veliki i jako dekorativni, ružičaste su ili svjetloružičaste boje s tamnijim žilicama. Jako ga vole pčele. Ova je biljka danas uglavnom smatrana ili ukrasnom biljkom ili korovom, međutim radi se o jednom od najzdravijih lisnatih povrća.

Crni sljez je kroz povijest cijenjen kao ljekovita biljka, a posebno je bio cijenjen u antičkom Rimu.

Mladi listovi biljke beru se na proljeće, pa sve do sredine ljeta, od kada veliki listovi više nisu jestivi. Proljetni listovi sadrže velike količine vitamina C, karotina, željeza i kalcija.

Osim listova, jedu se i nezreli okrugli plodovi, koji zapravo sadrže 9-11 zasebnih plodova s po jednom sjemenkom unutar njih. Takve zelene plodove nekad su rado jela djeca, a nazivali su se «pogača», imaju fini orašasti ukus. Cvjetovi se mogu dodavati u salate.

Vrlo je važno da crni sljez, ako ga uzgajate za jelo ili za ljekovite svrhe, nikako ne raste u tlu bogatom dušikom i budite oprezni kod konvencionalnog uzgoja, jer u tom slučaju nakuplja velike količine nitrita u lišću, i trebate ga izbjegavati, pogotovo ako imate žučne kamence. S organskim uzgojem ove biljke ne morate brinuti o takvim stvarima.

Nekad je crni sljez bio često korišten kao sredstvo za otklanjanje probavnih smetnji i rastvaranje sluzi. Odličan je laksativ za mali djecu. Od listova se mogu pripremati sluzavi kašasti oblozi za upale, često su se primjenjivali kao topli oblozi kod čireva ili opeklina. Čaj od crnog sljeza, isto kao i od bijelog sljeza, nikako se ne smije kuhati niti polijati vrućom vodom, nego se priprema s hladnom vodom. I listovi i cvjetovi se mogu i osušiti za kasniju upotrebu.

Radi njegove ljepote, uzgojeni su i kultivari većih i ljepših cvjetova. I ovakve biljke se mogu koristiti kao povrće, mada mnogi smatraju da najbolju vitalnost za ljekovito bilje imaju divlje, samonikle vrste.

Još više o uzgoju pročitajte ovdje: http://www.biovrt.com/cvijece-u-vrtu/trajnice/crni-sljez-malva-sylvestris 

 

Izvori podataka:

Plant for a future database, http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Malva sylvestris

Enciklopedija samonilog jestivog bilja, Ljubiša Grlić

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići