Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Vlasac – Allium schoenoprasum

Vlasac je otporna lukovičasta trajnica, ukrasna i začinska biljka.

Vlasac je otporna lukovičasta trajnica, ukrasna i začinska biljka. Najmanja je vrsta iz obitelju luka, Alliaceae. Porijeklom je iz Azije, Europe i Sjeverne Amerike – jedina je biljka trajnica koja je porijeklom iz starog i novog kontinenta.

vlasac allium schoenoprasum 6

Vlasac najviše voli vlažna i dobro drenirana tla, ali uspijeva u gotovo svim vrstama tala. Najviše voli sunčanu gredicu, ali uspijevati će i u polusjeni. Jedna je od prvih biljaka koja cvate na proljeće, počinje cvasti već početkom svibnja. Njegovi cvijetovi jako privlače kukce, pogotovo pčele.

vlasac allium schoenoprasum 2vlasac allium schoenoprasum 5

U kulinarstvu se koriste svježi i sušeni listovi biljke, lukovice se ne koriste. U trgovinama se kod polica s začinskim biljem uvijek može naći i sušeni vlasac. Može se uzgajati i na otvorenom ali i u teglama – tako ćete imati svježi začin cijele godine.

Iz sjemena se uzgaja jako uspješno, može se sijati već u rano proljeće direktno na otvoreno. Prve godine je to prilično mala biljka, s tankim malim "listićima” ali već sljedećeg proljeća prvi put cvjeta i jako se razraste. Radi sumpora koji sadrži, juha od vlasca, razrjeđena s vodom, odlično je sredstvo za prskanje protiv pepelnice – djeluje antifungicidno. Zapravo, radi svog sastava slovi kao biljka koja općenito odbija nametnike.

Sjeme dozrijeva na ocvalim cvjetnim glavicama, koje su zapravo skup mnoštva malih cvijetića. Cvjetne glavice nakon cvatnje izgube boju i poblijede, kad sjeme dozori počinje se samo rasipati – svaka cvjetna glavica stvara jako puno sjemenki.

I za kraj još jedna zanimljivost – uglavnom cvjeta u jednoj nijansi, no tokom razdoblja cvatnje, ponekad cvijetovi postaju dvobojni – što točno utječe na to, još uvijek neznam, ali stvarno izgleda zanimljivo:)

vlasac allium schoenoprasum 31

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići