Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Lisnati kelj Nero di Toscana

Sve o uzgoju ukusnog tamnog palmastog lisnatog kelja

Kelj Nero di Toscana je lisnati kelj koji raste u obliku palme, stoga se takva skupina kelja još naziva i palmasti kelj. Spada u obitelj krstašica (Brassicaceae) i porijeklom je iz Italije. Točan latinski naziv mu je Brassica oleracea var. palmifolia.

Ovo je vrsta kelja jako cijenjena u Toskani i središnjoj Italiji, pa je tako i dobila naziv po navedenoj taljanskoj pokrajini i boji listova (nero = crno). Osim ovog naziva, još ga nazivaju i dinosaur kelj, crni kelj, kelj crna palma, toskanski kelj….
 
2910201418112014

Sije se na proljeće u travnju i svibnju direktno na otvoreno kad i sve ostale kupusnjače, a presađuje u prvoj polovici lipnja. S obzirom da je to zimska vrsta kelja mogla bi se sijati i kasnije u lipnju, ali ja sve vrste sijem istodobno i sve mi dobro uspijevaju. Na gredicama ga najradije kombiniram s kadificama i salatama. Kadifice navodno odvraćaju kupusnog bijelca od kupusnjača, pa svakako vrijedi probati. S ovim gusjenicama nisam zasad imala probleme na ovoj vrsti kelja, birale su druge kupusnjače.  S obzirom da naraste dosta visoki (i do 80 cm) i široki, predvidite mu dosta mjesta za rast.

10102015 lisnati kelj nero di toscana i kadifice27102014 kupusnjace i kadifice

Karakteristične je tamnozelene boje listova, specifičnog reljefnog uzorka na listovima (zato ga zovu dinosaur kelj - radi sličnosti s kožom dinosaura) i palmastog rasta. Kako je to lisnati kelj, on ne formira glavice nego se pobiru donji listovi s biljke, dok se stalno obnavlja na vrhu tj. stalno razvija nove listove. Kao i sve ostale vrste kupusnjača, mogu ga napasti i kupusne stjenice, kupusni bijelac, kupusna bijela mušica, ali i puževi - kod mene je bio ove sezone posebno na meti španjolskih puževa.

list 18112014nero 18112014

Ovaj kelj je povrće koje postaje bolje nakon prvih mrazeva – tada se povećava količina šećera u njegovim listovima i oni postaju slađi. Unatoč tome što ima čvrste listove vrlo je ukusan.

Jako dugo opstaje na vrtu preko zime, zato se i s razlogom naziva zimskim povrćem. Bez problema podnosi temperature do -10, čak i više. Kod mene propada tek dok temperature padnu ispod -15 stupnja i jedina vrsta koja je otpornija od njega je lisnati kovrčavi kelj.

Može se pripremati i sirov, u salatama ili zelenim sokovima, ali i kuhan u raznim varivima i jelima, pa čak i popečcima. Zimi ga možete kuhati kao zamjenu za blitvu.

06012015 kelj nero di toscama29112015 lisnati kelj nero di toscana i kovrcavi kelj

Ako želite nabaviti sjeme ovog kelja za razmnožavanje u vlastitom vrtu, možete ih nabaviti i kod nas, pred početak sezone imamo u ponudi i viškove lisnatog kelja "Nero di Toscana" (OVDJE). Našu cjelokupnu ponudu viškova pogledajte OVDJE.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići