Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Luk kozjak - Allium Ascalonicum

Sve o uzgoju luka kozjaka

Luk kozjak - lat. Allium cepa var. Aggregatum sin. Allium Ascalonicum (oba naziva se koriste) ima jako puno narodnih imena i svugdje ga drukčije nazivaju. Kod nas u Međimurju naziva se jašlek, u južnijim dijelovima naše zemlje ljutika, pa još kozji luk, ešalot, šalot, ešalon, askalot... Ponegdje okrugliju vrstu zovu "kozjak" a izduženiju "jarčec".

Naziv ljutika se osim za ovu vrstu još se koristi za perzijsku ljutiku - Allium stipitatum i za francusku sivu ljutiku - Allium oschaninii. Naziv ešalot potječe od drevnog palestinskog grada Askalona jer se smatra da potječe iz njega. Autohtono raste u središnjoj i sjeverozapadnoj Aziji. 

Luk kozjak je dakle starinska sorta luka. Koristi se na isti način kao i običan luk. Okus mu je sličan klasičnom luku. Pogodan je osim za jelo i za ukiseljavanje lučica. Postoji puno podvrsti, razlikuju se u obliku: postoje okruglije i izduženije vrste. Boja ljuske mu varira od svijetlo smeđe do roza, dok iznutra ima bijelu boju s primjesama zelene ili ružičaste.

Poseban je prema načinu na koji raste tj umnaža se - prilikom rasta stvara "gnijezdo". Dakle posadite jednu lučicu, a na kraju sezone imate gnijezdo od minimalno 2 luka, pa čak i do 10 lučica u gnijezdu.

luk kozjakgnijezdo luk kozjak 3

Može se saditi i na jesen i na proljeće. Kod mene je ljepši onaj posađeni na proljeće, stoga ga uvijek sadim u travnju. Za njegov vrijede ista pravila kao i za klasični luk. Voli posve sunčane položaje, eventualno malo zasjenjene. Odgovara mu skoro svaka vrsta tla, jedino ne voli previše vlage radi koje može istruliti. Idealne međukulture su mu mrkva i salata.

Sadi se drukčije od klasičnog luka - ne smije se cijeli zatrpati u zemlju, već se samo lagano donjim dijelom utisne u pripremljenu zemlju do polovice lučice. Razmak među posađenim lučicama trebao bi biti barem 10 cm – dovoljno za "gnijezdo" sraštenih lukovica koje će narasti. Možete ga tokom rasta i brati kao mladi luk – s time da morate čupati cijelo gnijezdo, nego tek pojedine lukove – tako će preostali narasti veći.

rast luk kozjak 1luk kozjak rast

Cvate cvjetovima koji su jako slični cvjetovima klasičnog luka, jednako kao i sjeme. Dozrijeva isto kad i klasični luk – kod mene tokom srpnja ako ga sadim u travnju.

 Razmnožava se sjemenom i sadnjom lučica. Uzgoj iz sjemenja traje 2 godine kao i kod klasičnog luka:

- prve godine na proljeće sijemo sjeme i vadimo male lučice tokom ljeta
- druge godine na proljeće sadimo male lučice i beremo tokom ljeta luk

Brži način razmnožavanja je sadnja lučica koje se dobiju podjelom odraslog luka. Za samu sjetvu najpogodnije su lučice promjera do 2 cm, takvi sjemenski materijal daje lijepe veće lukove. Ako sadite prevelike lukove luka kozjaka, dobiti ćete puno manjih lučica, čak i do 10.

U punoj veličini, lukovi luka kozjaka ipak su po veličini nešto manji od klasičnog luka. Razlika u veličini je naravno i prema sorti.

gnijezdo luk kozjak 2luk kozjak allium ascalonicum 3

Čuvamo ga na hladnom i suhom mjestu jednako kao i klasični luk. Manje se lučice mogu ukiseliti i često se smatraju pravom delikatesom.

Više o njemu pročitajte i na sljedećem linku: http://en.wikipedia.org/wiki/Shallot

Lučice luka kozjaka možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu sjemenja možete pogledati OVDJE.

luk kozjak lucice

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići