Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Razlike između jesenskog i proljetnog češnjaka

Saznajte po čemu se sve razlikuju proljetne i jesenske vrste češnjaka

 

Postoji više podjela češnjaka, ona najpoznatija je podjela na jesenski i proljetni češnjak. Razlika među tim jesenskim i proljetnim vrstama je najjednostavnije rečeno u vremenu sadnje - jesenski se sadi u listopadu i studenom, proljetni na rano proljeće. Kod podjele na jesenski i proljetni češnjak ne radi se dakle o jednoj vrsti češnjaka pa se onda gleda kad je posađeni. Radi se o zasebnim vrstama tj. ekotipovima češnjaka koji su pogodni ili za jesensku ili za proljetnu sadnju.

Ali to nisu jedine razlike.


Jesenske vrste češnjaka sade se dakle na jesen, tokom listopada i studenog. To su vrste koje su otporne na vanjske niske zimske temperature, kliju i ukorijenjuju se na jesen te razvijaju veću glavicu.

Po mom iskustvu, ima vrsti jesenskog češnjaka koje ne stoje dugo i već krajem jeseni polako počinju propadati pojedini češnjevi, a i ima vrsti koje drže duže. Dakle govorim o glavicama pospremljenim za konzumaciju. Naravno, za trajnost je bitno je da ga na vrijeme poberemo i način na koji ga skladištimo. Najduže stoji ako nije bio prezreljeni kod berbe, ako je uskladišteni u tanjem sloju na prozračnom i suhom mjestu na temperaturi od 1-2 stupnja. Dobro se održi i na 20-30 stupnja, ali se brže smežura. 

Proljetni češnjak su vrste koje teže podnose zimske hladnoće, zato se s sadnjom čeka rano proljeće tj ožujak. Osim toga, proljetni češnjak je nerijetko trajniji i čvršći i ako ga dobro uskladištite, pa traje duže od jesenskog češnjaka. Vrsta proljetnog češnjaka koju imam ima puno više slojeva ljuski oko češnjeva, a što bolje štiti češnjeve od isušivanja i propadanja.

Fotografija: lijevo - jesenske vrste češnjaka, desno - proljetni češnjak

26112016 jesenski i proljetni cesnjak 1

 

Jesenske vrste češnjaka u pravilu najčešće u pravilu formiraju veću glavicu od onog proljetnog. Proljetni će češnjak dozoriti malo kasnije od jesenskog češnjaka – jesenski dozrijeva kod mene u Međimurju tokom lipnja, jesenski tokom srpnja. Sve o berbi i spremanju češnjaka pročitajte OVDJE.

Više o jesenskim vrstama češnjaka koje uzgajam možete pročitati OVDJE

jesenski cesnjak

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići