Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Sadnja peršina u tegle

Kada i zašto presaditi peršin u tegle

Nakon prvih jesenskih mrazeva kraj je vrtne sezone za mnoge od biljaka. Ipak, postoje i otporne biljke koje bez problema podnose i smrzavanja. Jedna od njih je i peršin, ljekovita i začinska biljka.
 
Peršin (lat. Petroselinum crispum) je dvogodišnja biljka iz obitelji štitarki. Iako se većinom koristi kao začin za razna jela, peršin je zapravo izuzetno zdravo povrće, prepuno antioksidanasa, vitamina i minerala. Od vitamina sadrži mnogo vitamina C, vitamine A, K i vitamine B skupine, a od minerala najviše sadrži kalij, te osim toga i u znatnim količinama željezo, kalcij, mangan, bakar i magnezij. Iako se peršin može i sušiti i zamrzavati, najbolje ga je koristiti u svježem obliku da bi se maksimalno iskoristilo to obilje vitamina i minerala. Njegov korijen se može spremiti preko zime u kante s vlažnim pijeskom i sl, ali u tom slučaju treba odrezati nadzemni dio, a to je prava šteta. Može se ostaviti i na vrtu preko zima, ali kako ga jako vole voluharice, često ga znaju preko zime pojesti (korijen). Također, dok je na vrtu, nije vam stalno lako dostupan - ako vrt nije bliže, radi ružnog vremena, kiše i blata, ali i snijega, možda ga nećete stalno moći imati na dohvat ruke.
 
Zato ja svake jeseni u ovo doba godine presađujem dio peršina s vrta u malo veću teglu koju držim na terasi. Može se presaditi i peršin listaš i peršin korijenaš - razlika je što korijenaš ima veći korijen pogodan za konzumaciju, ali i njegovo se lišće koristi jednako kao i kod peršina listaša. Bitno je jedino da je tegla dovoljno duboka jer peršin ima duži korijen.
 
Na ovaj način stalno imam na dohvat ruke svježe listove peršina, ali i korijen po želji za izvaditi. Sve dok vrijeme nije prehladno on će stalno iznova tjerati novo svježe lišće. Dobro se drži čak i kod većih zahlađenja i bez problema prezimljava sve do proljeća. Naravno, ne zaboravite ga povremena zalijati, ali nemojte pretjerati s vodom da ne bi korijenje istrulilo od previše vlage.
 
Može se čuvati i  preko zime u zatvorenom, ali obavezno mora biti na svjetlu, najbolje na prozorskoj dasci i na nižim temperaturama. Često biljke koje prirodno rastu na otvorenom, u sobnim uvjetima postanu slabašne, napadnu ih lisne uši i sl. - zato ga ja radije ostavljam cijele zime vani na terasi.
 
persin 17112014
 
Na proljeće peršin možete posaditi opet na vrt. On je dvogodišnja biljka i na proljeće će potjerati veliku stabljiku i procvasti, nakon čega će se razviti sjeme. Sjeme se skuplja dok se posuši na biljci, a cijela biljka nakon toga odumire. 
 
persin biovrt manja potpis

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići