Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Juha od graška

Recept za juhu s mladim graškom i domaćom ribanjkom.

Prema knjizi "Ljekovitost voća i povrća”, grašak je idealna prehrambena namirnica. Kao i ostale mahunarke, izuzetno je bogat proteinima. 100 grama graška pružaju organizmu 10 puta više bjelančevina nego kobasica s prženim krumpirićima i tortom kao desertom (toliko o zabludama da vegetarijanci ne dobivaju dosta proteina iz prehrane bez mesa). Grašak koji je počeo klijati u sebi nakuplja puno vitamina C, kao zaštitu od svih mogućih parazita. Visoki udio balastnih tvari u grašku odstranjuje otrove, spušta razinu kolesterola i masnoću u krvi te otklanja zatvor stolice. Prepun je nukleinskih kiselina koje djeluju pomlađujući i potiču rast stanica. Zeleni grašak sadrži natprosječne količine vitamina A, željeza, cinka, vitamina B – B1 (jača živce), B2 (za rast kose i jačanje kože) i B3 (jača srce i krvotok, te poboljšava raspoloženje). Za jelo je najvrijedniji svježi, sezonski grašak. Konzervirani grašak izgubi i do 90% određenih vitamina, dok suhi grašak zadržava 1/4 bjelančevina i 1/2 ugljikohidrata. Preporučljiv je i duboko smrznuti grašak, međutim, nijedan grašak nije po okusu ni sjena domaćem sezonskom, svježe ubranom grašku. Oni koji su to probali, dobro znaju o čemu sad pišem. 
Sve o uzgoju graška možete pročitati na slijedećem linku:
 
Miris mladog graška na proljeće, zajedno s mladom mrkvom u proljetnoj juhi – to je jedan od nezaboravnih mirisa, a okus tog graška – neusporediv s onim što možete kupiti u dućanima. To nije ni sjena onom pravom, svježe ubranom mladom grašku. Ako to niste nikad probali, vjerujte mi na riječ – vi ne znate kakvog je okusa i mirisa grašak. Stoga je moje omiljeno jelo u vrijeme mladog graške upravo juha s mladim graškom, mrkvicom i domaćom "ribanjkom"
 
grasak 18
 
Moj recept za juhicu od mladog, svježe ubranog graška s vrta:
 
U vodu se stavi kuhati svježe ubrani mladi grašak, par mladih mrkvica i listova peršina, te 1 mladi luk po želji (za aromu). Začini se s malo soli, i po želji vegetom. Uobičajeno bi se juhe trebale kuhati uz prethodno poprženi luk na ulju, pa onda slijedi faza vode i sve ostalo, što je radi vitamina topivih u uljima. Ja jednostavno za ovu juhicu tu fazu preskačem, jer mi je ovako bolja. Kad je grašak kuhan, doda se u juhu domaća napravljena kašica (u Međimurju mi to zovemo ribanjka) i još se kuha 5 minuta. Poslužite i uživajte:) A najbolje sezonski paše uz to i mladi krumpir pečen na ulju, recept uskoro:)
 
grasak 20
 
Evo još recept za ribanjku:) Iskreno, za ovu juhicu treba baš biti to, jer sve drugo jednostavno nije to to.Isprobala sam masu kupljenih, industrijskih tijesta za juhe. Sve mi je to smijurija prema domaćem tijestu za juhu. A prava graškova juhica je s ribanjkom:)
 
Ribanjka (kašica) za juhe:
 
2 šake brašna, 1 jaje – zamijesiti, i naribati na ribež (onaj klasični kockasti s 4 razne oštrice) – na veće okrugle rupe. Tijesto mora biti dosta tvrdo zamješeno da bi se lakše ribalo. Ovako napravljenu ribanjku je podijelim na 2 dijela, jer mi je pola dovoljno za juhu, a polovicu rasporedim na tanjur u 1 sloj, posušim i iskoristim slijedećih dana.
 
ribanjka
 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići