Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja

Uspješno završena Škola vrtlarenja 2016 udruge Biovrt

Završena je još jedna uspješna sezona radionica udruge biovrt

 

Još je jedna uspješna vrtlarska sezona iza nas, kao i uspješno okončani ciklus radionica Škole vrtlarenja 2016 udruge „Biovrt – u skladu s prirodom“. Iza nas je već 5 uspješnih sezona edukativnih radionica udruge, putem kojih smo upoznali mnoštvo dragih vrtlara/ica i zaljubljenika/ica u prirodu, od kojih su neki tokom programa udruge postali i dragi prijatelji/ice i članovi/ce udruge, te smo nastavili druženje i nakon završenih radionica.


Na radionicama Škole vrtlarenja 2016 je prisustvovalo ukupno 31 različitih polaznika/ca iz Međimurja, Varaždinske, Koprivničke, Zagrebačke županije te Ravne gore.

1. radionica 30042016 4  2. radionica 21.05 3

 Ovogodišnja Škola vrtlarenja sastojala se je od 6 radionica od svibnja do listopada ove godine, a objedinila je teoretski i praktičan rad na slijedećim temama: Samoniklo jestivo i ljekovito bilje, tehnike sijanja i uzgoja po vrstama biljaka, razlike između biološkog i konvencionalnog vrtlarenja, korovi u vrtu, malčiranje, bolesti biljaka, štetnici i saveznici u vrtu, cvijeće u vrtu, berba i spremanje plodova, nastajanje i sakupljanje sjemenja, priprema vrta za zimu i kreiranje šumskog vrta i sadnja voćnjaka. 

Radionice su i ove sezone bile kreirane u skladu s aktualnim radovima na vrtu i stvarnim potrebama, tako da su redoviti polaznici Škole vrtlarenja prošli jedan cijeli ciklus vrtlarenja odnosno naučili sve potrebno kako bi mogli sami kreirati svoj biovrt i proširiti znanje o prirodi koja nas okružuje. Neovisno o predznanju, u Školi vrtlarenja sudjelovali su i početnici i iskusniji vrtlari.

 3. radionica 28052016 1  4. radionica 11062016 1

Detaljne izvještaje i fotografije svake pojedinačne radionice potražite na slijedećim linkovima:


30.04.2016. „Kreiranje povrtnjaka i prva sjetva na vrtu"
21.05.2016. "Uzgoj rajčica, paprika, tikvenjača i mahunarki” 
28.05.2016. "Nametnici u vrtu i biološke tehnike odvraćanja/suzbijanja" 
11.06.2016. "Bolesti biljaka i načini biološke obrane od bolesti biljaka"
08.10.2016. „Kako kreirati šumski vrt“
22.10.2016. "Planiranje, sadnja i održavanje voćnjaka".

 

Iduće radionice vrtlarenja početi će se održavati od proljeća iduće godine, a biti će pravodobno najavljene na internet stranici www.biovrt.com.

Za iduću je godinu također u planu i ciklus proljetnih radionica o sjetvi, planiranju vrta i ostalim prigodnim temama u rano proljeće u zatvorenom.

5. radionica 08102016 1  6.radionica 22102016

 Voditeljica Škole vrtlarenja: Silvija Kolar – Fodor, predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

  3. radionica 28052016 2  6. radionica 22102016 2

 

Više o Školi vrtlarenja 2016. možete pročitati ovdje: http://biovrt.com/skola-vrtlarenja/skola-vrtlarenja-2016

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.


Evo nekoliko dojmova polaznika s radionica:

Uživali smo u svakoj radionici te puno naučili o uzgoju biljaka i stvaranju prirodnog i skladnog okruženja za njihov rast, o štetnicima, ali i prirodnim saveznicima u vrtu. Osobito nas je oduševilo kada smo otkrili da mnoge samonikle biljke u vrtu nisu „korov", već zdrava i ukusna hrana, pa smo u njima uživali i u danima kada u našem malom vrtu nije bilo plodova koje smo sami uzgojili. Sudjelovanjem u praktičnim radionicama, koje su bile usklađene s radovima u vrtu, mogli smo na licu mjesta pratiti rezultate prethodnih radionica i promatrati kako se vrt mijenja tijekom godine. Zahvaljujući tome sve naučeno mogli smo lakše primijeniti u vlastitom vrtu. Hvala Silvija.

Ivana i Mladen, Zagreb

****************************
Ovogodišnje radionice su bile jako zanimljive i inspirativne. Pomogle su mi da na drugačiji način promatram prirodu oko sebe, te da se ne bojim ni bolesti, ni nametnika, nego da ih promatram kao dio jedne savršene cjeline, u kojoj svatko ima svoju ulogu. Teorija je jedno, ali kada vidite kako se nešto zaista radi te isprobate to u praksi, kao što imate prilike na ovim radionicama, to ima sasvim jednu drugu dimenziju. Zahvalna sam voditeljici Silviji na nesebičnom dijeljenju znanja i savjeta.

Nikolina, Zagreb

***************************

Poučno i zanimljivo iskustvo na radionicama Silvije Kolar-Fodor o vrtu i vrtlarenju pokušavam i sam predočiti u praksu u svojem vrtu. Mogu vam reći da djeluje.
Preporučam svakom tko je vrtlar i želi produbiti znanje i tko će tek postati vrtlar i želi krenuti sa učenjem o vrtu da dođe na radionice Škole vrtlarenja.
Uz korisne informacije skupi se i dobro društvo ima šale i smijeha, dođite zanimljivo je.

Denis, Varaždin

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja