Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja

Isplanirajte sadnju malina i kupina

Zašto je jako bitno dobro isplanirati kamo posaditi maline i kupine? Naučite na mojim greškama :)

Tokom prethodnih godina često mi se je znalo dogoditi da sam nabavila određenu sadnicu i da u trenutku dok sam ju trebala posaditi nisam imala konačno mjesto za nju, pa sam ju posadila na «privremeno» mjesto dok ne odlučim gdje će joj biti stalna pozicija.

Nakon godinu dana, presaditi određene biljke nije bilo nikakav problem, ali na nekima sam jako dobro naučila lekciju da ih se nikada ne smije saditi na «privremeno» mjesto.

To su prema mom iskustvu prvenstveno maline i kupine. Dobila sam pred nekoliko godina na poklon par sadnica kupina bez trnja i običnih malina i posadila sam ih u jedan kutak vrta privremeno. Plan je bio da ih kasnije presadim uz ogradu koja će istovremeno biti i potporanj, a koju u tom trenutku još nisam imala. Zato sam ih posadila s druge strane vrta kako bi mogli neometano napraviti spomenutu ogradu. Iduće sam godine, nakon što je ograda bila dovršena, presadila maline i kupine na poziciju koju sam predvidjela za njih. Međutim, ubrzo nakon što sam povadila sve biljke s privremene pozicije, opet su tamo narasle mlade maline i kupine. Očigledno prilikom vađenja nisam uspjela povaditi svo korijenje i iz tih ostataka korijenja narasle su nove biljke. I to mnogo njih. Micala sam te nove biljke, iskopavala i poklanjala unaokolo, stvarno se trudila povaditi svo korijenje..kad ono iduće godine opet nove maline i kupine… i tako nekoliko godina. Sad konačno vidim da je ovo za mene Sizifov posao i da one jednostavno neće odustati, pa moram ja odustati. I tako će maline ove godine dobiti potporne stupove i obrezati ću ih, maline jednostavno ostavljam, a i koliko se trude rasti, čini mi se i da će super roditi ove godine.

isplanirajte-sadnju-malina-i-kupina1
isplanirajte-sadnju-malina-i-kupina2

 S obzirom da je ovo doba kada se kupuju i sade sadnice, pa tako i sadnice malina i kupine, želim upozoriti sve one koji imaju u planu posaditi ovo bobičasto voće da ne ponavljaju moju grešku. Dobro razmislite gdje ih želite posaditi, je će one tamo definitivno i ostati :)

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja