Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja

Kako spremiti peruanske jagode preko zime

Kako peruanske jagode mogu uspješno prezimiti

 

Peruanska jagoda je trajnica iz obitelji pomoćnica, porijeklom iz Južne Amerike. Kako je izuzetno fino voće i bogato vitaminima, danas se uzgaja u cijelom svijetu. Više o peruanskoj jagodi pročitajte OVDJE.


U krajevima gdje ne dolazi do velikih zahlađenja peruanska jagoda može bez problema prezimiti. Samo ju na jesen porežite, malo zaštitite lišćem i sl. i na proljeće će opet potjerati iz korijena.

U krajevima gdje su deblji i dugotrajniji minusi kao u mom Međimurju peruanska jagoda ne može prezimiti, osim u slučaju izuzetno blagih zima. U takvim krajevima većinom se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Ipak, ako ju uzgajate u tegli i premjestite u zatvoreni prostor ili na jesen presadite u tegle, može prezimiti.  Peruanska biljka odlično podnosi i vađenje i obrezivanje i sadnju u tegle i prezimljava bez problema.

Tako sam i ja počela zadnjih nekoliko godina spremati par biljaka u tegle. Ovo ima nekoliko prednosti:

- ne morate svake godine iznova sijati sjeme na prozorskim daskama i brinuti za male biljčice

- odlično prezimljava u podrumima i negrijanim podrumima uz rijetko zalijevanje

- biljke posađene u teglama prije će narasti na proljeće i prije roditi od sijanaca. 

Imajte samo na umu da je ova vrsta osjetljiva na mraz i na otvoreno na proljeće ju trebate posaditi tek nakon zadnjih proljetnih mrazova.

 

Evo kako to ja radim svake jeseni. Nakon prvog mraza porežem sve biljke na visinu 10-15 cm:

 

03112017 6  03112017 7

 

Vadim ih štihačom. Nemojte čupati biljke iz zemlje jer će popucati grane. S vrtnim škarama porežite korijenje koje je preveliko da stanu u tegle.

 

03112017 8  03112017 9

 

Da bi uštedila prostor, sadim odjednom više biljaka u jednu teglu. Peruanska jagoda je stvarno žilava i nezahtjevna biljka i sve to podnosi bez problema - to je kvaliteta koju nemaju mnoge biljke za koje je presađivanje veliki šok. 

Prilikom sadnje koristim zemlju iz krtičnjaka - to je tlo u kojem rastu i na koje su naviknute, a prednost je i ta da je tu zemlju "preradila" krtica koja je mesožder, pa nema nikakvih kukaca i jajašaca koji bi kasnije mogli naštetiti biljci. 

03112017 10

 

 

Ovako posađene biljke spremam u podrum na svjetlije mjesto i tek povremeno tijekom zime zalijem. Već u rano proljeće one opet iznova počnu tjerati mlade listove i grančice, te ih polako, kako se bliži vrijeme presadnje na otvoreno, počinjem privikavati na vanjske uvjete kako bi ih mogla presaditi na otvoreno sredinom svibnja.

Sjeme peruanskih jagoda možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu sjemenja možete pogledati OVDJE.

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

 

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Ova web stranica koristi kolačiće da bi Vam poboljšalo iskustvo prilikom pregleda. Uvjeti korištenja