Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Kako spremiti peruanske jagode preko zime

Kako peruanske jagode mogu uspješno prezimiti

 

Peruanska jagoda je trajnica iz obitelji pomoćnica, porijeklom iz Južne Amerike. Kako je izuzetno fino voće i bogato vitaminima, danas se uzgaja u cijelom svijetu. Više o peruanskoj jagodi pročitajte OVDJE.


U krajevima gdje ne dolazi do velikih zahlađenja peruanska jagoda može bez problema prezimiti. Samo ju na jesen porežite, malo zaštitite lišćem i sl. i na proljeće će opet potjerati iz korijena.

U krajevima gdje su deblji i dugotrajniji minusi kao u mom Međimurju peruanska jagoda ne može prezimiti, osim u slučaju izuzetno blagih zima. U takvim krajevima većinom se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Ipak, ako ju uzgajate u tegli i premjestite u zatvoreni prostor ili na jesen presadite u tegle, može prezimiti.  Peruanska biljka odlično podnosi i vađenje i obrezivanje i sadnju u tegle i prezimljava bez problema.

Tako sam i ja počela zadnjih nekoliko godina spremati par biljaka u tegle. Ovo ima nekoliko prednosti:

- ne morate svake godine iznova sijati sjeme na prozorskim daskama i brinuti za male biljčice

- odlično prezimljava u podrumima i negrijanim podrumima uz rijetko zalijevanje

- biljke posađene u teglama prije će narasti na proljeće i prije roditi od sijanaca. 

Imajte samo na umu da je ova vrsta osjetljiva na mraz i na otvoreno na proljeće ju trebate posaditi tek nakon zadnjih proljetnih mrazova.

 

Evo kako to ja radim svake jeseni. Nakon prvog mraza porežem sve biljke na visinu 10-15 cm:

 

03112017 6  03112017 7

 

Vadim ih štihačom. Nemojte čupati biljke iz zemlje jer će popucati grane. S vrtnim škarama porežite korijenje koje je preveliko da stanu u tegle.

 

03112017 8  03112017 9

 

Da bi uštedila prostor, sadim odjednom više biljaka u jednu teglu. Peruanska jagoda je stvarno žilava i nezahtjevna biljka i sve to podnosi bez problema - to je kvaliteta koju nemaju mnoge biljke za koje je presađivanje veliki šok. 

Prilikom sadnje koristim zemlju iz krtičnjaka - to je tlo u kojem rastu i na koje su naviknute, a prednost je i ta da je tu zemlju "preradila" krtica koja je mesožder, pa nema nikakvih kukaca i jajašaca koji bi kasnije mogli naštetiti biljci. 

03112017 10

 

 

Ovako posađene biljke spremam u podrum na svjetlije mjesto i tek povremeno tijekom zime zalijem. Već u rano proljeće one opet iznova počnu tjerati mlade listove i grančice, te ih polako, kako se bliži vrijeme presadnje na otvoreno, počinjem privikavati na vanjske uvjete kako bi ih mogla presaditi na otvoreno sredinom svibnja.

Sjeme peruanskih jagoda možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu sjemenja možete pogledati OVDJE.

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

 

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići