Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Kad drveće prolista

Proljeće mi je najljepše godišnje doba i mogla bih pisati o njemu u nedogled. Na svakom koraku prekrasni su prizori buđenja prirode i započinjanja još jednog životnog ciklusa..

Proljeće mi je najljepše godišnje doba i mogla bih pisati o njemu u nedogled. Na svakom koraku prekrasni su prizori buđenja prirode i započinjanja još jednog životnog ciklusa, na svakom koraku neka ova čarolija prirode. Ovaj ću put pisati o nečemu što me fascinira uvijek iznova svakog proljeća, a to je listanje drveća.

Zvuči obično? A ne, to je jedan od najljepših prizora koji se iznova ponavlja u travnju svake godine. Jeste li ikad primijetili boju mladog lišća kad drveće počinje listati? Taj prizor, te boje možete vidjeti samo u ovo doba godine. Mladi nježni smeđkasti, žućkasti i nježno zeleno žuti listići, pomalo izgužvani, nježni i krhki...ali toliko lijepe, baby zelene, rekla bih čak – magično zelene boje.

lisce 2

Korak po korak, kako se listovi razvijaju iz pupoljaka u mlade listove, kako krošnje postaju sve popunjenije, zelenije....pri samom pogledu na to, svako mi proljeće iznova zaigra srce. I da, ne mogu se nagledati te magično zelene boje na krošnjama drveća. Uživam, pa makar se samo vozila s posla i doma, okrećem se na sve strane i gledam kako polako drveće lista, kako se sve magično zeleni.

I nisam jedina, često znam popričati s ljudima i drugi mi govore kako jednostavno vole tu baby zelenu boju mladog lišća, kako uživaju u to doba godine u pogledu na okolinu. A sve tako brzo napreduje da svakog dana na svakom koraku imate nešto novo za vidjeti.

lisce 4

Ovo se odvija kroz duže vrijeme, jer ne listaju sve vrste u isto vrijeme, i drago mi je što u ovom čudu mogu uživati u cijelom travnju. Sve počinje s sremzom, bazgom, vrbama, kestenima....da bi na kraju završilo s bagremima, platanama i johom koji počinju listati među zadnjima.

Znate li da boje djeluju na raspoloženje? Plava i zelena boja djeluju umirujuće, bude ugodne emocije. Kažu da je zelena idealna boja za opuštanje i osvježenje, te za obnavljanje energije. Pa nije onda ni čudo što mlado zeleno lišće tako oduševljava mnoge. Stoga, izađite u prirodu i učivajte u pogledu na zelene krošnje i plavo nebo. Osjećati ćete se puno bolje, a možda vam čak i izmami osmijeh na lice:)

lisce 3

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići