Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Livada prekrivena bijelom djetelinom

Prilikom šetnje u lipnju, na parcelama koje imam nešto dalje od biovrta, oduševila me je livada bijele djeteline u cvatu, prepuna mnoštvom pčela na ispaši. A livada je nastala prošle godine i nije bilo planirano da bude baš livada bijele djeteline. 

Od nekoliko parcela koje imamo, jedna je prilično specifičnog oblika - 2/3 je oblik "normalnog" kvadrata, dok je 1/3 gore na tom kvadratu završava u trokut. Dok smo tu godinu dana prije sijali tikve, bilo je vidljivo kako je taj dio bio izrazito suhi, a i teško ga je obrađivati jer je s jedne strane te parcele mala provalija, te je zapravo pomalo i opasno za obradu traktorom. 

2012

Na proljeće prošle godine (2013) odlučili smo dio parcele koji ide u trokut "prenamijeniti" u nešto drugo jer nije baš praktično da bude oranica. Stoga sam nabavila sadnice bagrema za sadnju na najuži, sjeverni dio te parcele, a za donji dio sam pripremila voćke. Na tom sjevernom, najužem dijelu posađena su 3 reda bagrema, koji će tu imati i funkciju zaštite od sjevernog vjetra, ali i uzgoj drva za ogrijev za iduće godine. A "ispod" je voćnjak gdje sam posadila samonikle voćke tj. one koje sam uzgojila iz koštica. Na njih ću postupno godinama kalemiti granu po granu razne vrste (više jabuka na divlju jabuku i sl) - jer je ispalo da na postojećim voćnjacima više nemam mjesta, a želim sačuvati čim više starinskih vrsti. Kako je sve bilo prije izorano, tog proljeća moj suprug je gredom (priključak na traktoru) izravnao taj dio parcele. Ja sam prije toga izmiješala sjeme alfa alfe, bijele djeteline, gorušice, facelije i amaranta. Nije bilo puno sjemenja, ali pobacala sam posvud malo sjemenja prije nego je muž prošao traktorom. Pomislila si kako bi bilo super da sve to nikne i zaraste taj dio parcele - koji je do tada bio pretežno prekriven osjakom (lat cirisum arvense), a njega se je teško riješiti radi dubokog korijenja.

13042013 113042013 2

Prve je godine svašta tu raslo, a najviše korova. Bilo je i nešto malo amaranta, nešto facelije, ali korov je donimirao. Pokosili smo dvaput, da oslobodimo svo to mlado drveće trave da može rasti. A polako ali sigurno, krajem se je godine počela širiti bijela djetelina.

28112013 posadene vocke

 Do ove godine (2014) ta se je djetelina toliko uspješno proširila da je napravila gusti tepih. Kako u blizini moji prijatelji imaju nekoliko košnica pčela, a bijela djetelina privlači pčele, sve zuji i prepuno je pčelica. 

19062014 livada bijela djetelina 219062014 livada bijela djetelina 3
I tako je nastala jedna prekrasna livada koja je idealna paša za pčelice. Bijela djetelina također obogaćuje tlo dušikom, pa je to odlično za voćke. Nadalje, jedino je potrebno samo dvaput godišnje pokositi i održavati ovu livadu kako ju ne bi zaraslo drugo bilje koje se širi dok se ne kosi, poput solidaga.
 
Ispalo je da je jako jednostavno stvoriti livadu pomoću bijele djeteline koja se jako brzo širi. Redovitom košnjom od 2 put godišnje jednostavno ju održavate takvom. 
19062014 livada bijela djetelina 1

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići