Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Snaga života u sjemenki

Biljke nas ponekad doista znaju zapanjiti svojom borbom za život i mjestima gdje sve počinju rasti.

Pred nekoliko sam tjedana pripremala rajčice za kuhanje umaka, tj sos od zrelih ubranih rajčica s vrta, i pritom sam uzimala sjeme rajčica. Sjeme uzimam na način da narežem rajčice na komade i ispirem sjeme u cjedilo. Na taj način odjednom pripremam dakle i rajčice za umak i spremim sjeme, pa dakle riješim 2 muhe jednim udarcem - umak je gušći i brže se skuha, a sjeme stavim sušiti na novinski papir.

rajcica sjeme
Kako je bilo jako puno rajčica i to sam radila nekoliko sati, sjemenke su doslovno frcale na sve strane :) I tako su neke i završile gore u otvoru sudopera, a neke su tamo negdje i ostale. To ne bih niti znala da me tjedan dana poslije nije dočekalo pravo malo čudo: proklijala sjemenka rajčice počela je rasti iz gornjeg otvora sudopera:
proklijala rajcica 2
Doista, pravo malo čudo kako se ta biljčica bez trunke zemlje, ali srećom za nju u vlažnim uvjetima bori za opstanak i raste, i to na mjestu gdje nikad ne bih očekivala da bi se to moglo dogoditi. 
Doduše, već su mi rasli vrtni hibiskusi u prtljažniku automobila na tepihu, kad sam jednom prilikom vozila sadnicu vrtnoga hibiskusa s koje su sjemenke popadale na vlažni tepih u prtljažniku, a priroda je dalje odradila svoje. Pa eto, nakon tepiha u prtljažniku, sad se mogu pohvaliti da kod mene biljke same rastu i u sudoperu:)
Biljčica rajčice je nakon što sam ju zapazila posađena u teglu. Nažalost sad je jesen, ali ću ju ostaviti na prozorskoj dasci, jer kakvim je čudom započela život, nikad se ne zna :)
 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići