Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Vatrena stjenica - Pyrrhocoris apterus

Upoznajte vatrenu stjenicu. Potpuno je neopasan kukac i mnogi ga  brkaju s kupusnom stjenicom te greškom smatraju nametnikom.

Vatrena stjenica je kukac iz obitelji stjenica, Pyrrhocoridae, i vrlo je čest u našim krajevima. Prepoznatljiv je po jarkoj – vatreno crvenoj boji. Potpuno je neopasan kukac i ne radi nam štete na bilju, a mnogi ga brkaju s kupusnom stjenicom te greškom smatraju nametnikom.

U rano proljeće, prije parenja, vatrene stjenice se okupljaju u skupine na osunčanim mjestima, što jako zanimljivo izgleda. Pare se u travnju i svibnju.

vatrene stjenice na suncanju 23 03 2013vatrene stjenice na suncanju 1 23 03 2013

Ovako izgledaju nimfe vatrene stjenice. Nimfa je mladi kukac koji nalikuje na malog beskrilnog odraslog kukca. Ovaj se stadij javlja u kukaca čije ličinke žive u vodi (npr. vretenaca, vodencvjetova ali i u skakavaca i stjenica.

Vatrena stjenica Pyrrhocoris apterus 7

Najčešća su im hrana plodovi/sjemenke biljaka iz obitelji sljezolika (Malvaceae) i lipe. Zato ih jako često možete vidjeti na biljkama poput vrtnog hibiskusa (hibiscus syriacus), lavatere, crnog slijeza (malva sylvestris), bijelog slijeza (altahea officinalis)…, i to najčešće na sjemenkim čahurama.

Vatrene stjenice na vrtnom hibiskusu (hibiscus syriacus)

vatrena stjenica pyrrhocoris apterus 4vatrena stjenica pyrrhocoris apterus 5

Vatrenu stjenicu dakle mnogi brkaju s kupusnom stjenicom i tako ju neopravdano proglašavaju štetnikom i uništavaju. Što se tiče prepoznavanja vatrene stjenice, najbolje je upamtiti da ima na leđima puni crni trokut i dvije pune crne točke.

vatrena stjenica pyrrhocoris apterus 1

Kupusna stjenica često nije samo crvena nego i žućkasta, a na sebi ima malo kompliciranije šare.

Fotografije kupusne stjenice možete pogledati ovdje

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići