Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Krumpirove zlatice u invaziji na vrt i okućnicu

I ove godine zlatice napadaju mnogobrojno cvijeća i povrća nakon što više nema krumpira

Svake godine u drugoj polovici kolovoza u mom kraju (Međimurje) započinje invazija krumpirovih zlatica na povrću poput rajčice i paprike. Lete s okolnih polja jer krumpirove cime više nema i traže nove izvore prehrane.

Tako već preko tjedan dana imam invaziju krumpirovih zlatica na dvorištu. Oko kuće po teglama imam patlidžane i stalno ih moram pregledavati – čak i više puta na dan. Na vrtu više niti ne pokušavam saditi patlidžane jer ih zlatice toliko obožavaju (više od krumpira) da prijašnjih godina nisam stigla skupljati zlatice s biljki patlidžana. Nezgodno je s velikim vrtom kod ovakvih stvari – jednostavno ne stigneš pogledati svaki dan svaki kutak vrta. Zato sam ih ove godine ostavila raspoređene u teglama oko kuće i jako sam zadovoljna njihovim rastom u teglama. Redovito ih zalijevam, prihranila sam ih briketiranim organskim gnojivom i to je sve što im treba – a odlično je što su mi odmah „pod nosom" pa ih redovito pratim.

Foto: patlidžani Rosa bianca i Striped toga omiljeni su zlaticama

13082016 patlidzan i zlatice17082016 patlidzan Striped toga

Imam više vrsti neobičnih starinskih patlidžana, a najviše vole patlidžane Striped toga i Rosa bianca. Vrstu malih zelenkastih plodova i orange prince s velikim trnjem još nisu takli – a samo su 2 metra dalje.. Svaki dan moram najmanje triput dnevno provjeravati i svaki put skinem desetak zlatica s njih, a i tu sam već zakasnila kod novih pupoljaka i mladih plodova – dio su uništile.

Foto: Patlidžan Orange prince i mali zelenkasti

13082016 patlidzan orange prince17082016 patlidzan zeleni

Dodatno na vrtu navalile su na rajčice, na ukrasni duhan i na bodljikavu rajčicu - Solanum sisymbriifolium, tamo ih također skupljam. Također, moram provjeriti i stanje na paprikama – nerijetko se i tamo pojave.

Stoga, ukoliko i u vašim krajevima okolni krumpir više nema nadzemni dio i počinje berba, svakako obratite pažnju na rajčice, paprike, patlidžane i cvijeće koje vole da vam ne bi zlatice napravile veću štetu u vrtu.

Detaljnije o ovoj temi i opširniji popis biljaka koje posebno vole pročitajte OVDJE.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići