Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Vizija mog vrta 2017

Želje i planovi za moj biovrt u 2017. godini

 

Jako se veselim novoj vrtlarskoj sezoni koja dolazi. Ove godine čeznem i maštam za jednim resursom koji mi najviše nedostaje kada se radi o vrtu – a to je VRIJEME. Naime, uvijek toliko ideja, toliko raznog sjemenja, toliko biljaka za uzgojiti i upoznati, a tako malo vremena za sve to provesti u djelo. Najsretnija bih bila da dan ima duplo više sati i da vrtlarska sezona traje duplo dulje – prostora i sjemenja imam i više nego dovoljno i zahvalna sam na tome. Ali moja nemirna priroda i radoholičarski duh me uvijek vuče na nešto novo tako da se uvijek nalazim u tome da ili proširujem vrtove ili kupujem novo zemljište za nove ideje – a vjerojatno i tu trebam naučiti stati i dati si reda.

Ovo će mi biti 12-ta godina vrtlarenja, a stvari su se tokom godina jako promijenile. Sada kod svega treba računati i na španjolske puževe, a i klima je sve nepredvidljivija – nekad zatopli već u ožujku, nekad je hladno sve do svibnja. Stoga je teško bilo što isplanirati unaprijed, a najviše početak radova na vrtu. Nekad je to bilo puno jednostavnije, sve sam znala posijati na otvoreno i bilo je super – sad neke biljke ne niknu otprve radi naglih vremenskih promjena, a neke bivaju pojedene od puževa. Stoga sam počela kombinirati sjetvu u posudice prije i kasniju sjetvu na otvoreno kod nekih biljaka. Tu su i vrste koje se same zasijavaju po vrtu, one me čak i najviše od svega raduju svojom sposobnošću preživljavanja - na primjer starinske vrste salata. Moj posao je samo da ih porazmjestim po vrtu nakon što niknu.

19052016 salate i luk  17082016 vrt2 cosmos sulphureus

Svaka je vrtlarska sezona posebna i uvijek se dogodi da neke vrste fenomenalno uspiju, neke slabije. I tako je to uvijek, pa treba naučiti biti zahvalan i radostan oko onoga čega ima, a ne biti nesretan radi onoga što nije uspjelo. Uvijek možemo iskoristiti i loša iskustva kao učenje na greškama. Pretprošle godine mi su super uspjele rajčice, prošle mi je bila godina paprika i mahunarki, a ove godine se mislim više posvetiti upravo tikvenjačama. Naime, uvijek nekako prekasno posijem dinje i lubenice pa dozore jako kasno i ne toliko koliko bi mogle. Stoga ću ih ove godine sijati prije u zatvorenom i u većem broju, a za rast ću isprobavati razne konstrukcije po vrtu.

12072016 mahune  04092016 berba paprika

Naravno, i dalje sijem i održavam mnoge ostale vrste povrća, a vrtovi će i dalje biti prepuni cvijeća koje mješovito sadim s povrćem. Povrtnjak bez cvijeća mi je nezamislivi, kao i moj kreativni nered kojeg napravim svake godine u svojim vrtovima. Dobila sam i neke zanimljive nove vrste cvijeća i povrća koje ću prvi put uzgajati u vrtu i upoznavati ih – veselim se tome :)

01072016 makovi  17082016 vrt2 dalije i cleome

 

Ove godine pokrećem kreiranje novog šumskog vrta na zemljištu koje sam tokom proteklih godina kupila i okrupnila - radi se o površini od 1 hektar. Starinske vrste jabuka i krušaka već su naručene i stižu na jesen 2017. godine. U planu je sadnja ograde od graba i bukve s strane gdje su konvencionalne parcele da se zaštiti prostor, a opet ostane prohodno za divljač.  Ovo će biti veliki izazov za kreiranje, jer su opet želje jako velike i ja bih ti htjela natrpati jako puno i starinskih šumskih voćki poput jarebike, brekinje, mukinje, oskoruše.., i korisnog drveća poput kestena, oraha, i starinskih voćki, grmlja poput bazge, lješnjaka, ali i bobičastog voća.... pa na kraju mi se čini da možda hektar neće biti dovoljan za sve moje želje :D Ali u svakom slučaju, veselim se početku ove avanture i učenja :)   

Veselim se što u vrtu sudjeluje i moj mali vrtlar, uskoro trogodišnjak – prošle je godine sadio i vadio krumpir, brao jagode, ribize, maline, vadio mrkvu i brao grašak, te skupljao krumpirove zlatice - i sve s tolikim veseljem i ushitom da mi je bila milina gledati ga u vrtu i ne zamjeriti mu kako gazi sve gredice poprijeko dok se zatrči. Veseli me što ga mogu odmalena naučiti tom procesu stvaranja od sjetve do berbe i životu u skladu s prirodom. :)

mali vrtlar 26062016  mali vrtlar 23102016 21

Kako već duže vrijeme kroz prozor gledam samo snijeg i smrznutu zemlju, već željno očekujem novu vrtlarsku sezonu. Jedva čekam proljeće, da mogu kleknuti na moju zemljicu, uroniti prste u nju i osjetiti miris zemlje, te početi novo stvaranje u mom biovrtu. :)

I ponovo uživati u raskoši Prirode :)

silvija kolar Fodor 2016

 

Fotografije iz mojih vrtova po mjesecima možete pogledati u galeriji fotografija OVDJE.

Moj dnevnik vrtlarskih radova po mjesecima od 2010. godine do danas možete pratiti OVDJE.

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići